Restaurant Kato: een sober Japans eethuis op het Antwerpse Zuid

Restaurant Kato op het Antwerpse Zuid serveert de traditioneel Japanse keuken in minimalistisch interieur. (**)

Kato is een sober Japans eethuis op het Antwerpse Zuid. Chef Takeaki Kato werkte decennialang in Izumi, het Japanse restaurant aan het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten dat uitgroeide tot een instituut. Zijn eigen restaurant, dat hij samen met zijn vrouw opende, is minimalistisch ingericht in donkere tinten. Centraal staat een sushitoog, waar de chef à la minute gerechten bereidt.

De eerste ronde hapjes zijn alles wat je van een Japans maal verwacht: licht, zuiver en toch krachtige smaken. Uitschieter is de sashimi van hamachi (18 euro): fijne plakjes geelvinmakreel die romig, vol van smaak en kraakvers zijn. De gesauteerde spinazie met geroosterde sesamdressing is fris en notig (9 euro). De oesters in gefrituurd tempuradeeg met frisse, fijn geraspte daikon (4 euro/stuk) zijn elegante hapjes met een fijne combinatie van warm en koud. Met een fris Japans Kirinbiertje erbij lijkt het een mooie avond te worden.

De potentie hebben we geproefd, alleen (nog) niet consequent.

Maar dat is buiten de populariteit van de zaak gerekend. Het restaurant loopt vol en de chef moet racen achter zijn keukentoog. De wachttijden lopen op – en de kwaliteit van de bordjes gaat erop achteruit. Een portie mosselen in een dikke teriyaki-saus (12 euro) doet het edele schaaldier geen eer aan – de zoete, rokerige saus is veel te royaal gedoseerd en neemt elke finesse weg. Ook de lamsoor (7 euro) brengt weinig vreugde aan tafel. In de misosoep met krab (12 euro) proef je in de verte krab, maar krijg je nergens een stukje te zien.

Door het lange wachten krijgen we weer honger, dus bestellen we nog een sushibowl (27 euro). Alweer blijkt: als de chef rauwe vis in handen heeft, is hij op zijn best. De bowl is rijkelijk en vullend, de vis is elegant versneden en uiterst vers.

Het talent is aanwezig, maar door de lange wachttijden liep de kwaliteit tijdens ons bezoek stevig terug. Helaas kwamen de verfijning en puurheid die zo eigen zijn aan de Japanse keuken niet in alle gerechten tot uiting. Lichtjes teleurgesteld en met een stevige rekening stapten we weer buiten. Maar toch twijfelend of we eens zouden terugkomen – want de potentie hebben we geproefd, alleen (nog) niet consequent.

Kato

Type keuken: traditioneel Japans.

Sfeer en geluid: sober ingerichte eetzaal met zachte akoestiek.

Rekening: hapjes van 2 tot 12 euro, hoofdgerechten van 18 tot 38 euro.

Gesloten op maandag, en op dinsdag- en zondagmiddag.

De Vrièrestraat 4, 2000 Antwerpen -03 344 75 58 – restaurant-kato.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content