Restaurant Het vliegend tapijt vlak bij Kortrijk: gastronomie in een bruin café

© CWF&PH

Bij Het vliegend tapijt in Marke worden de ingrediënten zorgvuldig geselecteerd en komen verrassende en speelse combinaties op je bord. Ook de drankkaart is er met kennis van zaken samengesteld.

Intussen al zes jaar geleden namen Felix François en Nel Desmet de bistro van Felix’ ouders over. Ze brachten natuurlijke wijnen, bijzondere bieren en gastronomische aspiraties binnen in een bruin café.

We wandelen een leeg restaurant binnen, want op deze warme zomeravond verkiest iedereen het terras. Op zaterdag kies je een menu van vier, vijf of zes gangen (50, 60 of 75 euro), op andere dagen kun je ook à la carte eten. De aangepaste wijnen bestel je per gerecht per glas of – heel Bob-vriendelijk – per half glas tegen halve prijs.

De chef duikt op vanachter de heg met drie lekkere hapjes: een koud aspergesoepje met gerookte worst, een rundstartaar en kundig gemaakte kaassoesjes. Als aperitief worden we verkoeld door een volle, stevige crémant uit de Jura van Domaine Labet (7 euro), waar ik de dagen erna nog vaak dorstig aan terugdenk. Op de honger die is opgewekt moeten we nog even blijven zitten, want het duurt lang voor we ons eerste gerecht krijgen. Twee grote groepen die eerst worden bediend remmen de snelheid van de keuken danig af, waardoor de service de hele avond te traag verloopt.

Aan tafel

De ingrediënten die we op het bord krijgen zijn krakend vers en duidelijk met veel kennis van zaken geselecteerd. De combinaties zijn verrassend en speels, maar niet altijd to the point. Zo heeft de zachte ziltheid van de noordzeekrab geen deugd van de Provençaalse kruiding en is de fantastische, smaakvolle langoustine een beetje op haar ongemak in de buurt van zoveel korianderzaad. Andere gerechten zijn wel helemaal in balans, zoals de rogwangen met puree, opgefrist door lavas, zuring en wat gepickelde ui. Ook het varkensvlees met boekweit, botersaus, daslook en witte asperge is perfect gegaard en gecombineerd.

De liefde voor bier spreekt hier niet alleen uit de drankkaart, maar ook uit de gerechten. Zo krijgen de paddenstoeltjes, die worden gecombineerd met gegrilde groene asperge en lente-ui, een frisse levendigheid door een badje bruin bier en ook in het dessert brengt het ijs van bruin bier geen gevreesde klefheid, maar net een lekkere zurigheid.

Deze avond maakt duidelijk hoezeer een uitgebreid menu behoefte heeft aan schwung en dynamiek. Te lang wachten tussen de gerechten maakt humeurig en zuigt de energie uit de avond. Maar de charmante bediening, uitstekende match tussen de aangepaste wijnen en de gerechten en de mooie producten stemmen mild. Ik kom graag nog eens terug voor een herkansing – het liefst op een regenachtige avond, om dan hopelijk een bruisender sfeer te ervaren aan de bar of een tafel met houten lambriseringen.

Het vliegend tapijt

Pottelberg 189

8510 Marke

Tel.: 056 22 27 45

Hetvliegendtapijt.be


Dinsdag tot vrijdag: lunch en diner. Zaterdag: enkel diner.

Partner Content