Restaurant en wijnbar Pazzo: Beheerste Fusionkeuken

Het Antwerpse restaurant en wijnbar Pazzo laat het lekkere uit verschillende eetculturen samensmelten in het bord, met gepaste waar nog nooit iemand slecht mee gevaren is.

William Wouters is een telg uit een vermaarde horecafamilie. Zijn overgrootvader opende het dokwerkerscafé de Wachtzaal aan het Kempisch Dok, grootvader werd bekend via Café Ben en ’t Hovenierke, en vader verbond zijn naam aan Locarno, aan Hulstkamp op De Keyserlei en aan Carême in Kontich. De vrijgevochten William Wouters zocht zijn eigen weg. Hij was maître d’hotel in het chique Interscaldes in Kruiningen en trok in de vakanties naar Italië om er onbetaald in de keuken te werken. De Italiaanse koks zeiden dat hij pazzo, een beetje gek, was om voor niets de handen uit de mouwen te steken.

Vijftien jaar geleden opende William Wouters zijn eigen restaurant, dat hij ter ere van het onbekommerde Italiaanse leven Pazzo noemde. De losse formule was nieuw en sloeg aan. Voor de buitenwereld gaat het er onconventioneel aan toe, maar in werkelijkheid zijn er normen en wordt er gewerkt in een stikt kader. William Wouters komt over als een onbezorgde grappenmaker, maar weet wat hij doet. Zijn uitzonderlijke wijnkennis bezorgde hem de titel ‘Beste Sommelier van België’. Wine Spectator gaf Pazzo de ‘Award of Excellence 2012, most outstanding restaurant wine list in the world’.

De wijnkampioen heeft zijn wijnkennis ook omgezet in praktijk. Sinds zijn huwelijk met de Portugese Filipa Pato koopt de Antwerpse restaurateur oude wijngaarden aan. Vandaag beschikt het echtpaar over vijftien hectarn en hun wijn wordt geëxporteerd naar zestien landen. Aan het fornuis staat Ingrid Neven. De ladychef is er sinds de eerste dag bij en ontpopte zich tot een van de pioniers van de fusionkeuken. Ingrid houdt er ook nu nog van om het goede uit verschillende eetculturen samen te smelten. Op de kaart staan onder andere tataki, sashimi, carpaccio van ganzenlever, sint-jakobsnoten met miso beurre blanc, schelvisfilet met Thaïse pot-au-feu en gegrilde ossehaas met ras-el-hanout. Er is een afzonderlijk hoofdstuk met truffelbereidingen.

Wij kozen klassiekers die sinds de opening op de kaart prijken, zoals groentelasagne met Parmezaanse kaas (9,90 euro), tempura van gamba’s met gewokte groentjes, shiitake, lintpasta en lichte curry (25,10 euro) en tiramisu (7,90 euro). De bereidingen waren onvergankelijk lekker en bewezen dat wat goed is, niet of nauwelijks onderhevig is aan sleet. William koos er gepaste wijnen bij en daar is nog nooit iemand slecht mee gevaren. (PvD)

Kader: oud pakhuis
Onthaal en bediening: vlot en efficiënt
Keuken: beheerste fusionkeuken

Restaurant en wijnbar Pazzo, Oude Leeuwerui 12, 2000 Antwerpen. Tel. 03/232 86 82. Gesloten zaterdag, zondag en feestdagen. Lunch voor- en hoofdgerecht 19,90 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content