Restaurant Elckerlijc: Bij de kok die zijn volk leerde barbecueën

Het volks vleesrestaurant Elckerlijc van barbecuekampioen Peter De Clerq krijgt vooral grillliefhebbers over de vloer.

Barbecuekampioen Peter De Clerq is niet alleen een vuurmeester, hij is ook een succesvol ondernemer die zijn restaurant, zijn producten en ook zichzelf weet te verkopen. Hij geeft workshops, heeft een eigen lijn met kruiden, marinades en sausen en houdt een online bbq-shop open.

De passie voor het grillen van grote stukken vlees deelde hij met zijn schoonvader, met wie hij 23 jaar geleden een eenvoudig eethuis opende in de garage van zijn schoonouders. Ze begonnen, zonder veel ervaring, met scampi en côte à l’os van de grill. In 1996 nam Peter de zaak over. Elckerlijc is door de jaren heen organisch gegroeid. Vandaag komen er een duizendtal grillliefhebbers per week over het kronkelige hobbelweggetje naar het restaurant.

De keuken verfijnde en de spijskaart vermeldt een twintigtal runderrassen. De rotisseurs gebruiken diverse soorten hout (eik, beuk, kers, olijf-, sinaasappel- of citroenhout) als brandstof voor de grills en strooien met vuurkruiden van eigen merk en met biervatsnippers doordrongen van lambiek, kriek of bourbon. Groenten, fruit en pluimvee komen van eigen boerderij.

Onze keuze
Wij snoepten van in huis gerookte zalm en vers gekookte alikruiken (jammer dat er niets was om de handen mee te reinigen) en knabbelden van drie soorten brood. De wijnkaart is internationaal. Wij kozen niet de Chât. Petrus 2006 (2695 euro) maar wel een Amado Sur, als lekkere Argentijnse vleeswijn (32 euro). Wij genoten van een lekker kroketje van varkenspoot (13 euro) en, als specialiteit, het smakelijke vlees van boven vuurkruiden geroosterde kreeft (20 euro).

Van de grill kwamen sappige varkenswangen (20 euro), het rode vlees van vier weken gerijpte Boeuf Normande (48 euro), van zes weken gerijpt, wat harder Rubia Gallega-rund (59 euro) en het superieure, vier weken gerijpte West-Vlaams rood rund (42 euro). Bij het smakelijke vlees kwamen eersteklas frieten, een uit zijn jasje geholpen tomaat, krokante salade en saus naar keuze. Afsluiten deden wij met een prima dame blanche (8 euro). (PvD)

Kader: volks vleesrestaurant op de boerenbuiten

Onthaal en bediening: door vriendelijke jonge mensen

Keuken: bereidingen van de houtskoolgrill

Elckerlijc

Kraailokerweg 17, 9990 Maldegem. Tel. 050/71.52.63.

woensdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content