Restaurant Ciro’s in Antwerpen: er zijn nog zekerheden

© cwf&PH

Ciro’s, het voormalige restaurant van ex-Rode Duivel Albert De Hert, is sinds generaties een begrip in de Scheldestad. Mede dankzij mythische gerechten op de kaart, zoals kaas- en garnaalkroketten, flinke zeetongen en Steak Ciro’s, kreeg deze Antwerpse parel opnieuw de glans van vroeger.

Voor veel sinjoren is Ciro’s een stukje cultuur dat gekoesterd moet worden. Het café-restaurant heeft een verleden dat teruggaat tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. Men vermoedt dat de zaak werd vernoemd naar een beroemde nachtclub aan Sunset Boulevard in Los Angeles.

Ciro’s was het restaurant van voetballer en topschutter Albert De Hert, die speelde voor Antwerp FC en Berchem sport. De magere, rijzige man heeft Ciro’s in 2008 verkocht. Hij was toen 86 en had 46 jaar voor de zaak geleefd.

Er kwam een nieuwe eigenares, maar die ging te snel en Ciro’s was anderhalf jaar later failliet. Toen Eugène Haesaerts dat in de krant las, is hij gaan praten met de curator. Anderhalve dag later was de zaak beklonken. Onder zijn vleugels, en met de hulp van partner/chef-kok Claude Sontag, kreeg de Antwerpse parel opnieuw de glans van vroeger.

Restaurant Ciro's in Antwerpen: er zijn nog zekerheden
© cwf&PH

Op de pickles en de mosterd na wordt alles in huis gemaakt. Mythische gerechten bleven, zoals kaas- en garnaalkroketten, flinke zeetongen, haantje en steak met het beroemde plankje vol condimenten.

Het standaardrepertoire werd verrijkt met Franse brasserieklassiekers, zoals ham in peterselie en bereidingen met hersenen, lamstong en uier. Aan tafel zitten burgers, jong en oud en zo te zien van uiteenlopende politieke strekking. Daar zijn artiesten bij, zoals acteurs, schilders en schrijvers, en ook heel wat grootmoeders die met de kinderen en kleinkinderen komen tafelen.

Restaurant Ciro's in Antwerpen: er zijn nog zekerheden
© cwf&PH

Onze keuze

Wij werden geholpen door kordate en vriendelijke diensters en genoten van het spektakel om ons heen. Twee rechthoekige garnaalkroketten hadden een brosse korst en een smakelijke, maar logge vulling (14 euro). Het malse vlees van dun gesneden lamstongetjes kwam met tartaarsaus aangelengd met hersenen (11,50 euro). Gebraden haantje lag in het bord met dragonsaus en aardappelkroketjes (19 euro).

Kalfsniertjes ‘à l’ancienne’ waren wat lang gegaard en lagen in de stoofpot met mosterdsaus en beetgare champignons. Daarbij hoorden frieten (22 euro). Alles wat wij proefden, was verzorgd en smakelijk.

Afsluiten deden wij in stijl met een onvervalste crêpe suzette, keurig opgevouwen in saus van boter en sinaasappellikeur, en opgediend met een bol ijs (8,50 euro). (PvD)

Keuken 7

Decor 8

Comfort 7

Bediening 7,5

Prijs/kwaliteit 7,5

Adres: Ciro’s : Amerikalei 6, 2000 Antwerpen, 03 238 11 47. Gesloten op maandag.

Restaurant Ciro's in Antwerpen: er zijn nog zekerheden
© cwf&PH

De baas

Eugène Haesaerts is de redder van Ciro’s. De horecaondernemer baatte 17 jaar de Arme Duvel en 24 jaar de foyer van de Bourla Schouwburg uit. Eugène Haesaerts was een kwarteeuw lang klant in de Ciro’s en hij kende het potentieel van de zaak.

Favoriete chef

Michaël Rewers van Bistrot du Nord: voor de authentieke gerechten die op een originele manier worden gebracht, zoals een hemelse ossentong in maderasaus. Maar ook voor de rustige, onberispelijke bediening.

Favoriete restaurants

Eugène Haesaerts en zijn echtgenote zijn gek op authentieke Franse brasserieën. Zij houden van Lyon en de linzensalade van brasserie Georges. Daarnaast zijn zij liefhebbers van onvergankelijke terroirgerechten, zoals tablier de sapeur of worst met pistachenoten gebraiseerd in beaujolais.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content