Restaurant Black Smoke in Antwerpen: Op gloeiende kolen

© Daniel Geeraerts

Smakelijke en wereldse barbecuegerechten, hip kader, vrolijke bediening, prima sfeer: het nieuwe barbecuerestaurant Black Smoke, ondergebracht in het oude gebouw van de Antwerpse Stadsbrouwerij De Koninck, is een echte aanrader.

In het oude gebouw van Stadsbrouwerij De Koninck zijn uiteenlopende smaakmakers gegroepeerd. Black Smoke is de laatkomer. Het in november geopende barbecuerestaurant met rooftopbar is een product van twee Nederlanders. De horecaondernemer Kasper Stuart, die aan zijn 22ste opening en aan zijn twaalfde eigen zaak toe is (Brasserie Appelman, Dirty Rabbit, Walk Away Gent, Chili Club Hamburg en Bremen), sloeg de handen in elkaar met grillmaster en wereldkampioen BBQ Jord Althuizer (The Rough Kitchen en het BBQ-cateringbedrijf Smokey Goodness).

In Black Smoke eet je in een door buislampen verlichte ruimte. Er is een zwarte keuken met een muur van houtblokken en een chef’s table. Het materiaal waarmee gerookt en gegrild wordt, heeft een vooroorlogse look. In Black Smoke draait alles rond low & slow BBQ, waarbij de smaken van langzaam bereide barbecue- en grillgerechten worden beïnvloed door het gebruik van specifieke houtsoorten en specerijen. Het repertoire is gevarieerd.

Wij belandden in een uitverkochte zaal en kregen lekker brood van de huisbakker voorgeschoteld. Er waren twee voorgerechten: buik van tonijn in parrilla-stijl bereid op de op hout gestookte grill met mini-maïs, salsa van gerookte tomaat en verse kruiden (15 euro) en gegrilde pulpo met hummus van met vuur geroosterde paprika, Argentijnse chimichurri-saus en krokante quinoa (12,50 euro).

De hoofdgerechten waren: een smakelijk malse halve maïskip, 16 uur gepekeld, met Smoking Goodness Cheeky Chicken-rub gemasseerd en drie uur boven beuk- en kersenhout in de smoker bereid (12,50 euro) en full rack of ribs uit de Yankee smoker met aardappel in de schil (19,50 euro). Hier geen kleverige, met karamel ingestreken ribben. Het zachte vlees van Spaans varken dankt zijn diepe, pure smaken aan Smokey Goodness Pig Powder BBQ-kruiden en een verblijf van zes uur in de smoker boven beukenhout en appelboomhout.

Beide gerechten kwamen met een frisse salade van Mexicaanse chilipeper en kool. Er waren twee lekkere bijgerechten: in kolen gepofte rode biet met geitenkaas, pistache en ahornsiroop (3,50 euro) en wiggen rozemarijnaardappel met dip (3,50 euro). Het glas werd gevuld met een meegaande Vina Laroche reserva Carmenere met aroma’s van matcha en zwarte bes, die wist te behagen (32 euro).

Wij konden niet weerstaan aan the Heart Stopper of eclair gevuld met bourbon-crème suisse met glazuur van dulce de leche en crumble van bacon en pecannoten (9 euro). Wij omarmden Black Smoke: de muziek staat hard en de akoestiek is slecht, maar het eten heeft smaak, de sfeer is prima en de prijzen zitten goed.

Black Smoke – Stadsbrouwerij De Koninck

Boomgaardstraat 4

2018 Antwerpen

Maandag en dinsdag gesloten

Kader: ruw en hip

Bediening: vrolijk en vlot

Keuken: wereldse barbecuegerechten

Partner Content