Restaurant Bassud in Torhout: lichte gastronomie met rijke smaken

© CWF&PH

Achter het strakke, moderne interieur van restaurant Bassud houdt er zich in de keuken een meester op in rijke smaken en lichte bereidingen. (****)

Het gaat hard voor Bassud. In de keuken staat Jan Devos, die eerder kookte bij In de Wulf en Boury. In de zaal Michèlle Tanghe, met ervaring bij Saint-Germain en Den Dyver. Het jonge koppel opende vorig jaar hun eigen zaak in Torhout. Jan werd meteen geselecteerd voor Jong Keukengeweld, met zijn 26 jaar is hij meteen ook een van de jongste chefs in de selectie. En in november maakten ze hun entree in de Gault&Millau met een straffe 14/20.

Toch koos ik het restaurant niet vanwege zijn palmares, maar omdat ik had horen waaien dat er een jonge chef ‘iets met vuur deed’ in West-Vlaanderen. Het was genoeg om mijn nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

De houtskooloven wordt subtiel ingezet en brengt extra diepte in de gerechten.

Hoewel ik soms opzie tegen een eindeloos aantal gangen en vaak liever kort en krachtig eet, kiezen we toch voor het vijfgangenmenu (noem het gulzigheid of beroepsernst). Maar ik hoef niet te vrezen: de porties zijn aangepast aan het aantal gangen en het tempo zit goed. Het ene gerecht na het andere rolt de keuken uit zonder overbodige pauzes. Met de hapjes toont de chef dat het met mijn intuïtie nog steeds goed zit. Een zuur aangemaakt kokkeltje met een flinterdunne cracker ontlokt een week na datum nog steeds berichten met kwijlende emoticons aan mijn tafelgenoot.

De aangepaste wijnen worden per gerecht aangeboden voor 7 euro per (royaal gevuld) glas. We proeven bijna allemaal natuurlijk gemaakte wijnen. Het voorgerecht met licht gerookte schelvis en gebrande prei heeft een heerlijk veerkrachtige beet en proeft subtiel kruidig en lekker fris. De genereuze portie grijze garnalen in het volgende bord wordt gecombineerd met kolen allerhande. Wie had gedacht dat boerenkool en noordzeegarnaal een sublieme combinatie zouden vormen? Zilt maar niet zout, vol maar niet zwaar: in deze keuken houdt zich duidelijk een meester in rijke smaken en lichte bereidingen op. De houtskooloven wordt subtiel ingezet en brengt extra diepte in de gerechten.

Ook de rest van het menu ontlokt welgemeende lofbetuigingen: krokante zwezeriken met hazelnoot, boterzachte parelhoen met schorseneren en cantharellen. Het dessert met chocolade, aardpeer, peer, bierkaramel en boekweit is grandioos en smaakt niet half zo complex als het klinkt.

Op het einde krijgen we twee gedroogde worstjes mee naar huis om de eerste verjaardag van het restaurant te vieren. Een chef die na één jaar zo’n niveau bereikt in zaal en keuken, daar eten wij graag een worstje op.

Dinsdag tot zaterdag voor lunch en diner.

BASSUD

Type keuken

Lichte gastronomie met rijke smaken.

Sfeer & geluid

Zachte akoestiek in een strak en modern interieur.

Rekening

Vast lunchmenu van twee (29 euro), drie (37 euro) of vier gangen (48 euro), vast dinermenu van drie (37 euro), vier (48 euro) of vijf gangen (59 euro).


Zuidstraat 42, 8820 Torhout, 050 48 07 07, bassud.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content