Restaurant B23 in Antwerpen: Culinaire prijsbreker

© cwf&PH

In het Antwerpse restaurant B23 weten de koks wat lekker is. Bovendien is alles wat in het bord verschijnt origineel, licht en modern. En dat aan vlot verteerbare prijzen. Een aanrader.

Al wat wij in het relatief onbekende eethuis B23 aan eten voorgeschoteld kregen, verraste door de verfijning qua presentatie en smaak. Het werd snel duidelijk dat de koks weten wat lekker is en de laatste technieken beheersen waardoor de originele combinaties licht en modern zijn. Koppel daar de vlotte bediening en de betaalbare prijzen aan en dan kan het niet anders of B23 heeft succes.

B23, dat zijn naam ontleent aan het adres Brouwersvliet 23, begon als vleesrestaurant. De inrichting van de benedenverdieping van het oude kantoorgebouw is in brasseriestijl.

Baas en chef-kok is Kevin De Backer. Hij slaagt er in zijn open keuken in om samen met twee helpers zestig couverts te voorzien in alle rust. De koks hebben ambities.

Restaurant B23 in Antwerpen: Culinaire prijsbreker
© cwf&PH

Om saaiheid tegen te gaan zijn de bereidingen gecompliceerd en bewerkelijk. Gerijpt vlees is de enige specialiteit die blijvend verkrijgbaar is. De meeste bezoekers kiezen voor een van de menu’s (37 euro voor drie gangen, 49 euro voor vier gangen, 60 euro voor vijf gangen).

Onze keuze

Wij kozen het driegangenmenu met keuze en kregen twee moderne en lekkere welkomsthapjes. Structuren van rode biet werden gekoppeld aan paling en structuren van bloemkool kregen een currycrumble mee. Zuurdesembroodjes kwamen rechtstreeks uit de oven.

Er waren twee voorgerechten. ‘Surf en turf’ combineert sukade en draadjesvlees met een bonbon van kort gebakken langoustine, carpaccio van langoustine, panna cotta van bisque en crumble van ras el hanout. ‘Kalf en den os’ bestond uit tartaar, cannelloni gevuld met ossenstaart en champignons, en schuim van Parmezaanse kaas.

Beide voorgerechten kwamen in kleine porties, waren op het bord geschikt zoals Sergio Herman dat zou doen en waren gedecoreerd met eetbare bloemen.

Restaurant B23 in Antwerpen: Culinaire prijsbreker
© cwf&PH

Het succulente vlees van op lage temperatuur gegaarde duif uit Bresse kwam met peterseliewortel, rode quinoa en doperwtjes. Skrei, van middelmatige versheid, lag op het bord met knolselder, risotto met wintertruffel en gewelde botersaus.

Afsluiten deden we met ‘dreams in chocolate’, een nagerecht dat inderdaad alles omvatte waar een chocoladeliefhebber van droomt : mousse, bonbon, crème, crumble en sponscake van witte en donkere chocolade. (PvD)

Keuken: 8

Decor: 6

Comfort: 7

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 8

B23 : Brouwersvliet 23, 2000 Antwerpen. Van maandag t.e.m. vrijdag : 12 – 15 u en 18 – 22 u. Zaterdag : 18 – 23 u.

Restaurant B23 in Antwerpen: Culinaire prijsbreker
© cwf&PH

1. Chef-kok

Kevin De Backer is 37 jaar oud en kan terugblikken op ervaring in Het Pomphuis, Mangerie, Villa Doria en Pure C. Drie jaar terug werd hij chef-kok van B23 en anderhalf jaar geleden nam hij de zaak over van de investeringsgroep die het restaurant in de markt zette.

2. Favoriete chef

Sergio Herman is voor Kevin De Backer de grootste kok omdat hij een en al passie is, waanzinnig creatief is, tegen de stroom in gaat en tegelijkertijd een bon vivant is.

3. Favoriete leerboek

Under Pressure, Cooking Sous Vide van de Amerikaanse topchef Thomas Keller is volgens Kevin De Backer het meest informatieve kookboek, omdat het alles vertelt over het garen en de gevaren van bereiden op lage temperatuur.

Restaurant B23 in Antwerpen: Culinaire prijsbreker
© cwf&PH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content