Restaurant Arenberg: Tijdloze en pure smaken

Restaurant Arenberg © Daniel Geeraerts

Wat op de borden komt in Restaurant Arenberg (Heverlee) is puur van smaak en tijdloos. Hier en daar is er een vleugje Japanse invloed te bespeuren.

Restaurant Arenberg werd in 1996 geopend door kok Lieven Demeestere en zijn echtgenote Iris. De twee hadden elkaar ontmoet op de hotelschool Coovi. Vanaf de eerste dag toonde Demeestere dat hij een stielman is met productkennis. De man volgt de evolutie in de keuken op een veilige afstand.

Wat op de borden komt is puur van smaak en tijdloos. Hier en daar is er een vleugje Japanse invloed te bespeuren. De kok is ettelijke keren naar Japan geweest, onder meer op economische missie met prins Filip en als gastkok in het Hilton Hotel in Osaka. Hij geraakte onder de indruk van de Japanse eenvoud en de zuivere manier van koken.

Lieven Demeestere en Iris zijn harde werkers en nuchtere ondernemers, die om de vijf jaar hun spaarcentjes in een verbetering van de eetzaal en de keuken staken. Daardoor kon Arenberg organisch groeien tot wat de zaak vandaag is: een betrouwbaar gastronomisch restaurant.

Arenberg heeft zijn onderkomen in een zeventiende-eeuwse herenhoeve, die in het verre verleden een deel was van het Jezuïeten-pachthof. De meeste tafels uit de eetzaal zijn twee maal per dag bezet met zakenlieden uit de omliggende bedrijven, professoren en docenten van de KU Leuven. Zakenlieden waarderen vooral het à-la-cartemenu van drie gangen (55 euro). Specialiteit is gebraiseerde varkensnek, een gerecht waarmee het restaurant de Antonius Award won. Ook de bereidingen met tarbot en Noorse king crab behoren tot de specialiteiten.

Onze keuze

Wij werden met innemendheid onthaald door de vrouw des huizes en werden professioneel bediend door ervaren personeel. Op het bord kwam het zesgangenmenu (110 euro).

Na een hapjesparade was er vitello tonnato van zacht gegaarde kalfslende, ventresca, mayonaise met ansjovis, crumble van olijven en appelkappertjes. Risotto van bospaddenstoelen kwam met schuim van eekhoorntjesbrood, parmigiano reggiano, herfsttruffel en chips van schorseneer.

Tournedos van zeetong en Sint-Jakobsnoot combineerde de chef met zwarte pens, gestoofde witloof, vleesjus en hazelnootboter. De nieroogkreeftjes waren een beetje te lang op de plaat geroosterd en kregen oosterse dressing, jonge ui, zachte chili en scheuten mee. Hazenrug was op de grill bereid en had het gezelschap van spitskool, pastinaak en een wildsaus met Fine Champagne en sechuanpeper.

Poire Belle Helene, ijs, meringue en chocoladesaus sloten deze geslaagde maaltijd vol pure smaken af. (PvD)

Kader: actueel, comfortabel en verzorgd

Onthaal: professioneel

Keuken: verfijnde, pure productkeuken

Adres: Restaurant Arenberg, Kapeldreef 46, 3001 Heverlee. Tel. 016/22.47.75.

Wijnkaart met brede keuze aan Franse en Italiaanse wijnen aan correcte prijzen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content