Restaurant Ambacht: een streepje gastronomie in Kempische villa

© GF

Smakelijke en verzorgde gerechten met kraakverse producten bij restaurant Ambacht. (***)

Voor een maandagavond was het druk in de eetzaal van restaurant Ambacht. Was al dat volk afgekomen op het verrassingsmenu van drie gangen, voor de maandagavondprijs van 46 euro? De prijzen van de à-la-cartegerechten laten zien dat Ambacht niet het goedkoopste restaurant is en op zaterdagavond serveert men er enkel het Menu Ambacht. Wil je goedkoper kennismaken, dan is er op weekdagen een lunchformule (28 of 35 euro).

Ambacht is een project van Tim Moeskop, die elf jaar in het nabijgelegen De Watermolen kookte en daar vertrok als souschef. In Ambacht werkt hij samen met zijn zus Ellen. De twee vormen een hecht team. Ambacht kreeg de wind in de zeilen door een vermelding in Gault&Millau, en Tim werd dit jaar ingelijfd bij het Jong Keukengeweld, het collectief van 64 beloftevolle chefs uit Vlaanderen dat kookt voor jongeren. Broer en zus Moeskop brengen bewust een formule die moeilijk in een hokje ondergebracht kan worden. De kok kiest voor eersteklas verse producten, waardoor de prijzen wat hoger liggen. In de eetzaal doet Ellen haar best om de mensen op een losse manier een fijn moment te bezorgen.

Het lijdt geen twijfel dat de kok een goede ambachtsman is zonder drang naar vernieuwing.

Plaats van gebeuren is een villa in Kempische fermettestijl. De eetzaal is een open, sober gedecoreerde ruimte met houten stutbalken en koeienhuiden op een epoxyvloer. Eten doet men aan kale, houten tafels. Wij kozen het maandagavondmenu en lieten ons verrassen. Op de wijnkaart is het repertoire wereldwijnen aangevuld met klassiekers uit Frankrijk. Wij dronken huiswijnen, die helaas weinig plezier verschaften. Geitenkaas met gerookte kalfslever en knolselder en een garnalenbisque zonder garnalen waren de welkomsthapjes. Een stukje dikke pladijs met schuimende bouillabaissesaus, risotto, scheermes, bimi, aioli en gerookte paprika was ons voorgerecht. Het sappige rode vlees van wilde eend volgde; dat had de chef gecombineerd met butternut, gele biet, spitskool en wortel. De constructie werd aan tafel overgoten met bruinerumsaus. Ook aan deze bereiding was niets fout. Panna cotta met crumble, Italiaanse meringue, ananas, basilicum en citroengras was het originele nagerecht. Wij aten smakelijk en verzorgd, maar vonden het geheel een beetje braaf en weinig origineel. Het lijdt geen twijfel dat de kok een goede ambachtsman is zonder drang naar vernieuwing. Hervormen is overigens geen verplichting: goed koken volgens de regels is al moeilijk genoeg.

Dinsdag en woensdag gesloten.

Ambacht

Type keuken: gepopulariseerde gastronomie.

Sfeer en geluid: vlot en aangenaam.

Rekening: menu Ambacht van 59 tot 78 euro, à la carte vanaf 60 euro.

Lichtaartsebaan 48, 2460 Kasterlee – 014 89 44 82 – Ambachtfood.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content