Restaurant ‘Alex’ in Waasmunster: Lekker eten zonder risico

© cwf&H

Anderhalf jaar geleden opende restaurant Alex in een groene villawijk in Waasmunster. Sinds de eerste dag komen klanten in grote getale voor de lekkere, klassiek geïnspireerde Belgische keuken met zuiderse invloeden.

Op 24 oktober 2014 opende restaurant Alex op de plek waar zich voorheen het restaurant Munsterhof bevond. De drempel werd vanaf de eerste dag platgelopen: zakenmensen, families en vrienden uit alle leeftijdscategorieën voelden zich er meteen thuis. Dat komt niet alleen door de kwaliteit van het eten, maar ook door de intimiteit van een kleine eetzaal, de merites van goed uitgelichte tafels en een rustgevende akoestiek. Er is een moderne open keuken, uitgerust met een Mibrasa-houtskooloven, die bij het openen geregeld de rookmelders op stang jaagt.

Alex De Witte kiest voor verse seizoenproducten van eerste kwaliteit. Zijn bereidingen zijn gestoeld op de klassieke keuken en tonen Franse en Italiaanse invloeden. Specialiteiten als carpaccio van rund, desgewenst met ganzenlever of truffel (van 19 tot 30 euro), en op de minuut gekookte kreeft met zuiderse saus van tomaatjes en verse kruiden (25 euro) kwamen mee naar de nieuwe locatie.

Restaurant 'Alex' in Waasmunster: Lekker eten zonder risico
© cwf&PH

Onze keuze

Isabelle Saeys, de sommelière die door William Wouters wordt gesteund, is al twaalf jaar in huis. Zij heeft de lat wat hoger gelegd en pakt uit met prijzige, Franse flesjes, die in Waasmunster vlot van de hand gaan. Wij kregen in huis bereide rillette van varken als welkomsthapje. Er waren twee voorgerechten. Tartaar van tonijn was onderdeel van een vormtaartje met avocado en crème van zoete ui (22 euro). Carpaccio van rosbief van Belgisch rund kwam met plakjes ganzenlever, grana padano en raketsla en was zeer lekker (24 euro).

Restaurant 'Alex' in Waasmunster: Lekker eten zonder risico
© cwf&PH

Onder het deksel van een Staub-ovenpotje lagen mals gestoofde varkenswangen in kalfssaus en daarbij kwamen crosnes en andere groenten, een frisse salade en gegratineerde aardappelpuree (26 euro). Drie nostalgische gehaktballen van kalfsvlees lagen in fluweelzachte saus van vleestomaten en daarbij hoorden goudgeel en krokant gebakken frieten (20 euro).

De wijnkaart is uitgebreid, maar wij hadden moeite om een flesje onder de 40 euro te vinden. Uiteindelijk ging de kurk van een The Pepper Pot, Edgebaston 2013, een Zuid-Afrikaanse, meegaande rode met kruidige peperneus (30 euro).

Het nagerecht sloegen wij over. Wij aten smakelijk: alles zat die avond goed. (PvD)

Keuken 7,5

Decor 7,5

Comfort 7

Bediening 7,5

Prijs/kwaliteit

Restaurant Alex: Fortenstraat 62, 9250 Waasmunster, 052 397557, Lunch: 28 tot 47 euro, menu’s: 45 tot 68 euro.

Restaurant 'Alex' in Waasmunster: Lekker eten zonder risico
© cwf&PH

1. De chef

Alex De Witte is niet aan zijn proefstuk toe. Na de beroepsschool PIVA en stage in Sir Anthony Van Dyck opende hij restaurant Vienna in Lokeren. La Rucolla in Antwerpen en Il Carpaccio in Waasmunster volgden en overal stroomde het publiek toe.

2. Favoriete leverancier

Paardenvlees van De Nil uit Hamme. Het familiebedrijf draagt een bijzondere sfeer uit. Het ligt aan de Durme, dateert uit 1898, werkt traditioneel en ambachtelijk. De Nil maakt kleine Boulogneworstjes en rookt paardenvlees. Je kunt er ook vers paardenvlees kopen.

3. Favoriete restaurant

In Senza Noma in Brussel beleefde Alex De Witte vijf jaar geleden een onvergetelijke eetervaring.De bereidingen waren puur en geraffineerd in hun eenvoud

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content