Restaurant Al Matbakh in Brussel: Keuken van duizend-en-een-nacht

Hassan Grisough (links) en Roberto Ponté © Cwf&ph

Acht maanden na de opening verwierf restaurant Al Matbakh een Bib Gourmand. Hier wordt het culinaire patrimonium van landen als Algerije, Marokko en Tunesië eer aangedaan.

Al Matbakh betekent ‘de keuken’ in het Arabisch en is ook de naam van een nieuw Arabisch eethuis, waar de Algerijnse kok Hassan Grisough het culinaire patrimonium van landen als Algerije, Marokko en Tunesië eer aandoet. Initiatiefnemer Roberto Ponté kennen wij van het restaurant La Cueva de Castilla, enkele huizen verderop.

Al Matbakh ligt aan het Colignonplein in multicultureel Schaarbeek. De tijd dat men op het plein ongelimiteerd plaats had om de auto te parkeren, is voorbij. Daarom heeft Al Matbakh een voiturier in dienst, die voor de deur wacht om sleutels en auto over te nemen. Het geeft al aan dat Roberto Ponté hoog heeft ingezet.

Niemand minder dan horecagoeroe Antoine Pinto (Belga Queen, Pakhuis, La Quincaillerie enz.) werd onder de arm genomen om de inrichting te ontwerpen. Al Matbakh heeft de sfeer van een sprookje uit duizend-en-één-nacht. Zwart en rood-oranje zijn de terugkomende kleuren. Indringende, etnografische zwart-witportretten van meesterfotograaf Serge Anton kijken de bezoekers aan. Het geheel is zacht verlicht door prachtige Marokkaanse luchters van veelkleurig glas.

Chef-kok Hassan Grisough werkte op de Algerijnse ambassade en kreeg als opdracht de grote klassiekers af te stoffen. Daarnaast presenteert hij enkele meer avontuurlijke suggesties. Michelin heeft blijkbaar vertrouwen in de opzet want acht maanden na de opening verwierf Al Matbakh een Bib Gourmand. Daarmee beweert de Franse bandenfabrikant dat men voor maximum 37 euro een voor-, hoofd- en nagerecht kan kiezen, wat in werkelijkheid alles behalve een sinecure is.

Gebakken scampi’s kwamen in een smakelijke bereiding met tabouleh met rozijnen en granaatappelpitten, opgediend met een coulis van tomaat, komkommer en gember (15,50 euro). Drie krokantjes bourek met veel deeg hadden wat vulling van gevogelte met krenten en kaneel, gamba met noten en rundskefta (14,50 euro).

Kwartels gevuld met krenten en pijnboompitten lagen in een honingzoete saus met broccoli, aardappel en boontjes (21 euro). Tajine van linzen en zeeduivel miste karakter door een gebrek aan kruiden (23,50 euro). We sloten af met muntthee gourmand (9 euro), feestelijk geserveerd en begeleid door drie droge, Marokkaanse koekjes. (PvD)

Keuken 7

Comfort 7

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 6,5

Adres: Al Matbakh, Colignonplein 14, 1030 Brussel. Tel. 02 241 81 80. Gesloten op zondag en op elke tweede en vierde zaterdag van de maand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content