Pure, lichte gerechtjes om te delen bij bistro Julia*** aan de kust

© CWF&PH

Bij bistro Julia in Sint-Idesbald proef je van superieure streek- en marktgebonden producten in maritieme sfeer.

Sint-Idesbald mag zich gelukkig prijzen, want in de Strandlaan bevinden zich de beste slagerij en de beste viswinkel van de kust. Vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan het gerijpt vlees en de pasteien van Dierendonck, terwijl viseters watertanden van de superverse, duurzaam gevangen vis en foodieproducten (roggenlever, levende langoustines, enz.) in de vitrine van Mare Nostrum. Beide winkeliers openden een restaurant: Hendrik Dierendonck het vleesrestaurant Carcasse en Angus Wittevrongel het visrestaurant Julia.

De familie Wittevrongel zit al vijf generaties in de vis. Het was Mette Julia Vyaene-Wittevrongel, dochter van een visser uit De Panne, die met de winkel begon. Angus Wittevrongel is vandaag de zaakvoerder. Drie jaar geleden opende hij Julia. De naam is een eerbetoon aan zijn grootmoeder. Het idee voor het concept met de centraal opgestelde bar en de pure, lichte gerechtjes om te delen deed Angus op in Barcelona. De maritieme inrichting met de azuurblauwe stoelen refereert aan de zee.

Dit soort pretentieloze goede eethuizen mogen er best meer zijn

Sinds een achttal maanden staat Angus zelf in de keuken. Angus liep koksschool in Ter Duinen en ging in de leer in L’Ecailler du Palais Royal. Zijn kookstijl is relatief eenvoudig en is streek- en marktgebonden. Alles draait om de juiste bereidingstijd en de juiste temperatuur van vis en schaal- en schelpdieren van superieure kwaliteit. Emilie onthaalt. Zij komt uit Hoei, heeft zuiderse roots en doet haar job met temperament en passie.

Op het sneeuwwitte tafelkleed komen welkomhapjes: rillettes van kabeljauw en tomaat en versgekookte gamba’s om zelf uit hun jasjes te halen. Wat de pot die dag schaft, staat vermeld op leien borden. Er verschijnen twee voorgerechten om te delen. Zeeduivel vitello style is op zachte temperatuur gegaard en licht gerookt en daarbij komen saus met Parmezaanse kaas, kapperbes, zeekraal en een staaf bladerdeeg geparfumeerd met zoethout (26 euro). De twee garnaalkroketten zijn voorbeeldig: licht krokant vanbuiten, smeuïg en vol garnalen vanbinnen, ze worden geserveerd met gefrituurde peterselie (21 euro).

Er volgen twee hoofdgerechten. Het smakelijke visvlees van gebakken rogvleugel ligt in bakboter met kappers en daarbij horen een kommetje aardappelpuree en een kom aangemaakte gemengde salade (29 euro). De dikke pladijs is zo groot dat de chef de vis eerst in moten snijdt, vervolgens bakt in boter om de lekkernij op zijn best naar voren te brengen met tartaarsaus, raketsla en frieten van aardappels in veldkleed (24 euro).

Wij waren voldaan, en besloten na het dessert dat er van dit soort pretentieloze goede eethuizen best meer mogen zijn.

Type keuken: Belgische visgerechten.

Sfeer & geluid: maritieme bistro.

Rekening: lunch 2 gangen en koffie 38 euro, aperohapjes 8 tot 21 euro, sharing dishes van 21 tot 26 euro, catch of the day 29 tot 42 euro.


Arthur Vanhouttelaan 2, 8670 Sint-Idesbald, 058 62 66 65, julia-baaldje.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content