Premium pittabar Oost in het Gentse Oudburg: goedkoop, snel én gezond

© CWF&PH

Oost is een piepkleine en gezellig bar waar je elleboog aan elleboog zit met je buren. De bediening is er joviaal en zeer communicatief. (***)

We aten al luxueuze hotdogs, gourmetburgers, inventieve donuts en frieten van sterrenchefs. De snelle hap kreeg de afgelopen jaren een upgrade. Ontbrekend in het gamma: een premium pitabar. Daar brengen de eigenaars van aperitiefbar Gast in Oudburg verandering in met hun tweede telg, Oost.

In een minuscuul hoekpand waar een van de eerste pitazaken van Gent was – een weetje dat niet het gevolg is van gedegen research, maar van luistervinken bij de buren – ontdekken we de net geopende snackbar. Reserveren is niet mogelijk en de kleine zaak zit snel propvol, ook vanavond.

Veel zorg, goede ingrediënten en de goede sauzen zorgen ervoor dat je bij Oost goedkoop, snel én ook gezond gegeten hebt

Dat het wel even kan duren vooraleer we ons eten krijgen, vertelt het meisje van de zaal ons terwijl we de kaart bestuderen. Het blijkt de eerste avond dat er ook bestellingen via UberEats binnenkomen en dat is wennen voor de keuken. Gelukkig betekent lang wachten in fastfoodtermen slechts twintig minuten geduld oefenen en krijgen we een aperitief van het huis als daar nog tien minuten bij komen. Heldere communicatie en een kleine geste doen steevast wonderen voor mijn welwillendheid. De prima no-nonsensecocktails (9 euro) helpen ook een handje.

Eerst verschijnen de groentegerechten. De weeksuggestie zijn bontgekleurde wortels uit de oven met een huisgemaakte ranchdressing (4 euro). De zoete, geroosterde wortelen combineren heerlijk met de frisse groene dressing. Voor een groot bord vol lekker eten is dit spotgoedkoop. De rokerige aubergines worden opgefrist door een schep lekkere labneh (7 euro).

Onze beroepstrots noopt ons tot het proberen van alle pita’s op de kaart. De zuurdesembroodjes komen gevuld met lam, falafel en sabich (elk 9 euro). De winnaar blijkt de sabich: een combinatie van gegrilde aubergine en hardgekookte eitjes. Daarna volgt de lamskebab met een looksaus die punten scoort. De falafel is vers, huisgemaakt en op smaak. Maar het geheel is wat droog: het broodje zou deugd hebben van een schep zuurkool of een ander juicy ingrediënt. Om dit euvel te verhelpen, vragen we een extra potje van de uitstekende tahindressing, die romig en lekker bitter is. Met een glimlach en zonder supplementen staat dit snel op tafel.

Terwijl pitabroodjes vaak enkel een vehikel zijn, mogen ze bij Oost zichzelf zijn. Ook de garnituren, zoals de sla, zijn hier van hoge kwaliteit: de kraakverse, pittige mosterdblaadjes puilen levenslustig uit de pita. Veel zorg, goede ingrediënten en de goede sauzen zorgen ervoor dat je bij Oost goedkoop, snel én ook gezond gegeten hebt.

Open van dinsdag tot zaterdag vanaf 18 u.

OOST

Type keuken: Pitabar 2.0. met zuurdesembroodjes, een uitgebreide keuze aan groentegerechten en lokale ingrediënten.

Sfeer & geluid: Piepkleine en gezellige bar waar je elleboog aan elleboog zit met je buren, joviale en communicatieve bediening.

Rekening: 9 euro voor een pita, bijgerechten van 3 tot 7 euro. Eten à la carte 60 euro.


Baudelostraat 37, 9000 Gent – 09 335 66 86 – Facebook.com/oost.gent

Open van dinsdag tot zaterdag vanaf 18 u.

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content