Poséidon: Goed Grieks restaurant in Brussel

Poséidon is een Griekse restaurant in Brussel, dat zich inspant om de traditionele keuken in eer te herstellen.

Negentig procent van de Griekse bevolking leeft nog op het platteland en de gerechten die daar op tafel komen, zijn verbonden met de aarde en de seizoenen. De verbondenheid met de aarde en het respect voor het culinaire verleden zijn in Griekenland groot. Gewone, lokale producten bereiken de juiste diepgang opdat de gasten voldaan en zonder gevoel van zwaarte van tafel gaan.

Olijfolie staat centraal, want die heeft de gave eenvoudige gerechten tot hun recht te brengen. Ze omhult en brengt tegelijk de eigenschappen van een product naar voren. Ook groenten zoals aubergine, courgette, tomaat en venkel spelen in de Griekse keuken een hoofdrol. Soms komt er een stukje vis of vlees bij, maar die luxe is niet onontbeerlijk.

Brussel telt een aantal eethuizen waar je die goede Griekse keuken kan proeven. In de eerste plaats is er Notos, het beste en het duurste Griekse eethuis buiten Griekenland. Een parel is het bescheiden restaurant L’Ouzerie in Elsene, dat meer dan twintig jaar oud is en aanvankelijk slechts door Grieken werd bezocht. De kaart is samengesteld uit koude en warme mezze, kleine gerechten. Aan de basis van L’Ouzerie stond Svanias Stefanos, die meer wilde en in de nabijheid van de Vismarkt Strofilia opende. Daar wordt stemmingsvol getafeld in een 17de-eeuws pakhuis.

De laatste nieuwkomer die zich in beperkte mate inspant om de traditionele keuken in eer te herstellen is Poséidon. Het restaurant bestaat 36 jaar en werd onlangs overgenomen door dochter Christina Petropoulos en haar man Daniel Ananstopoulos. Poséidon kreeg een nieuwe, moderne inrichting met veel licht. De jonge chef Orestis Manaras nam de keuken in. De kaart vermeldt zowel klassiekers als minder bekende, landelijke streekgerechten. De internationale wijnkaart vermeldt ook een 150-tal Griekse wijnen.

Er waren twee voorgerechten: inktvis van de grill met olijfolie en favabonen van Santorini (18 euro) en ravioli van kreeft met tsipourosaus, roze garnalen en tomaat (16 euro). Hoofdgerechten waren een lekkere kokkinisto of ragout van rund met tomaat en macaroni pastitsio (16 euro) en een eersteklas moussaka met aubergine en courgette (16 euro). Afsluiten deden we met een verzorgd assortiment Grieks gebak (9 euro). (PVD)

Kader: modern, licht

Onthaal en bediening: vriendelijk attent

Keuken: verzorgd en royaal Grieks

Poséidon, Leuvensesteenweg 452, 1030 Brussel.

Tel. 02/733.55.95. Dagschotel 14 euro, lunch 18 euro, zakenlunch 24 euro. 7 dagen op 7 open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content