Nieuw gastronomisch restaurant in Brussel

Het nieuwe eethuis Alexandre van celebrity chef Alexandre Dionisio serveert ’s avonds alleen een vijfgangenmenu.

In het nieuwe gastronomische restaurant Alexandre is het iedere avond druk. Als je telefonisch een tafel bespreekt, wordt je vriendelijk meegedeeld dat ’s avonds alleen het vijfgangenmenu (85 euro zonder drank) wordt opgediend. Minder eten en minder betalen gaat niet! Eigenaar en chef-kok Alexandre Dionisio dicteert zijn wil. Wij werden ontvangen door de jonge, tweetalige maître d’hôtel Vincent Van Bockstael. Hij leerde de stiel, net als Alexandre, in het nabijgelegen Comme chez Soi. Ook heel wat klanten werden mee overgeheveld. De wijnkaart is niet van het niveau dat men in een sterrenrestaurant verwacht.

Het avondvullend programma begon met hapjes: grissini van het huis met crème van ansjovis, cake van olijfolie met paprikacoulis, blokje kabeljauw met saus van ganzenlever en karameltekening, en enkele met de hand gepelde grijze garnalen met druppels aardappelcrème en een snuif satékruid. Het eerste gerecht lag uitgestald op een met goud beschilderd bord en bestond uit gerookte paling, espuma van bloemkool, krokant van inktvis, rode biet, radijs en broccoli. Er verschenen twee ingelaste verrassingshapjes: sabayon van witloof met ham en kaaskoekje, en zacht gegaarde en vervolgens krokant gebakken kalfskaak met barigoule van artisjok en schuim van parmezaan.

Het tweede gerecht uit het menu bestond uit perfect gegaarde zeebaars, smakelijk begeleid door smeer van inktvis, emulsie van kokos en truffel, gekonfijt spek en schelpjes. De compositie werd opgediend op een bord van ontwerper Piet Stockmans. Zeebarbeel werd in hete boter gebakken, wat tot in de eetzaal te ruiken was. De vis lag op een blauw bord in de vorm van een langspeelplaat, samen met rolletjes in de mond smeltende, halfkoude aardappel, inktvis, crème van rouille en blokjes doorsmakende chorizo. Afsluiten deden wij met heruitgevonden mojito, die de originele versie niet oversteeg, en citroen met amandelnougatine, crème praliné en citroengras.

Wij beleefden de heruitgevonden klassieke gerechten met al dat gepriegel met puntjes en streepjes van saus en naast elkaar gedresseerde ingrediënten als onnodig gecompliceerd. Wij hadden de goedkoopste fles wijn besteld en betaalden 216 euro voor twee, maar gingen zonder wowgevoel naar huis.

Pieter van Doveren

Rapport
Keuken: 7,5
Decor: 7
Comfort: 7
Bediening: 7,5
Prijs/kwaliteit: 7

Adres
ALEXANDRE, Zuidstraat 164, 1000 Brussel, 02 502 40 55.
Zaterdag, zondag en maandag gesloten.
Tweegangenlunch 30 euro, avondmenu 85 euro. Parkeerdienst.

Fiche
Alexandre Dionisio heeft zijn populariteit in Franstalig België te danken aan zijn optreden in het RTL-TVi-programma Top Chef, waarin hij het bracht tot de finale. Hij begon op zijn vijftiende in de keuken en werkte in Brusselse eethuizen als Le Passage, Comme chez Soi en Sea Grill. In mei 2010 opende hij Alexandre, waar voorheen Resource was. De Franstalige pers was lovend en vanaf de eerste dag stroomde het Brusselse publiek toe. Niet veel later was er een Michelinster. De verbazende snelheid waarmee de bandenfabrikant te werk ging, toont het vertrouwen in de capaciteiten van de kok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content