Luiks restaurant met verfijnde trans-Alpijnse keuken

In het Luikse restaurant Le Jardin des Bégards, een van de zeldzame vaste culinaire waarden in de stad, kun je terecht voor evenwichtige bereidingen uit de trans-Alpijnse keuken.

De levendige volkswijken, de markten en de vele cafés en restaurants zorgen ervoor dat Luik bruist van leven. Het culinair wereldje van de Vurige Stede is ook gekenmerkt door een komen en gaan van eethuizen. Een van de blijvers is Le Jardin des Bégards.

Het restaurant ligt op een verborgen locatie, waar je naartoe klimt via een steegje met zwerfkatten. Een smeedijzeren deur geeft toegang tot een heerlijke stadstuin met lommerrijke terrassen en zicht op de stadsmuur met resten uit de elfde eeuw en op hoger gelegen tuinterrassen.

Binnen wachten warm gedecoreerde, kleurrijk uitgelichte ruimtes. Het geheel baadt in een lounge- en clubambiance. Een grote maître sommelier met présence ontvangt zoals het hoort. Hij spreekt keurig Nederlands.

In de open keuken zie je chef François Piscitello rustig en geconcentreerd aan het werk. Hij is autodidact en groeide, dankzij fijngevoeligheid en intelligentie, uit tot een van de zeldzame vaste culinaire waarden in de stad. Zijn bereidingen uit de trans-Alpijnse keuken zijn persoonlijk en hebben smaak.

Onze keuze
Wij bestelden het keuzemenu van drie gangen (60 euro). Voorgerechten waren: crostone met rauwe foie gras van eend en tartaar van Gillardeau-oester (22 euro) en rauwe plakjes sint-jakobsschelpdier van Erquy, gecombineerd met granny smith, gember, hazelnoot en sorbet van raketsla en limoen (22 euro).

Ook bij de tweede gang verschenen twee bereidingen: linguine met kreeft, truffelsap, parmezaan en komkommerschuim (22 euro), en risotto gebonden met crème van witloof en filet van kabeljauw.

De vis was gelakt met esdoornsiroop en verrijkt met poeder van kappertjes en avruga-eitjes (22 euro). Voor de derde gang viel de keuze op: borst van eend in zoutzure karamel van citrusvruchten met gekonfijte raap (34 euro) en succulent rundvlees, grain-fed, gemarineerd in Lagavulinwhisky, bereid op de grill en gecombineerd met gerookte mozzarella en op de plaat krokant gebakken groenten (34 euro).

Het smakelijke eten krijgt ondersteuning van een indrukwekkende keuze aan Italiaanse kwaliteitswijnen, bijeengesprokkeld door wijnkampioen Alexandre Bémelmans. Onder de 40 euro is de keuze wel beperkt. Wij namen een Nero d’Avola, Plumbago 2009, Planeta, met getypeerd karakter en flink doorgerekende prijs (37,50 euro). (PvD/DB)

Categorie: verfijnde trans-Alpijnse gerechten

Keuken: 8

Decor: 8

Comfort: 8

Service: 8

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 7,5

Restaurant Le Jardin des Bégards, rue des Bégards 2, 4000 Luik

04 2229234.

Zaterdagmiddag, zondagmiddag en maandagmiddag gesloten.

Menu drie gerechten naar keuze 60 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content