Likoké: Het fenomeen Piet Huysentruyt

Huysentruyt bewijst in zijn sterrenrestaurant Likoké dat hij nog meetelt bij de zwaargewichten. Zijn onvoorstelbare geheugen, waardoor hij als geen ander smaken registreert en op het bord combineert, blijkt nog altijd intact.

Piet Huysentruyt vond na vijftien jaar televisiewerk en 3 miljoen verkochte boeken de tijd rijp om de draad weer op te pakken. Het werk dat hij in de jaren negentig in zijn restaurant in Wortegem-Petegem begon, zet hij nu voort in het Zuid-Franse dorpje Les Vans. Daar opende hij een intieme bistro, waar hij op het hoogste culinaire niveau instapte.

Daarvoor schoolde hij zich bij in toprestaurants als Oud Sluis, Librije en het Zilte en engageerde hij zes gedreven jonge koks, die overlopen van de verfrissende ideeën.

Huysentruyt bewijst in Likoké dat hij nog meetelt bij de zwaargewichten. Zijn onvoorstelbare geheugen, waardoor hij als geen ander smaken registreert en later op het bord combineert, blijkt nog altijd intact.

Zijn comeback op de gastronomische scene resulteerde in een overwinning: zeven maanden na opening al kwam Michelin met een eerste ster. Dat was opvallend snel. Huysentruyt en zijn ploeg hebben nu alle zeilen bijgezet om de begeerde tweede ster binnen te halen.

Likoké is in korte tijd uitgegroeid tot een culinair bedevaartsoord voor Vlaamse lekkerbekken. De hotelgasten in de charmante Auberge de Banne, op het schilderachtige dorpsplein van het nabijgelegen dorpje Banne, zijn allemaal naar het zuiden afgezakt om Likoké te bezoeken. De bekende Vlaamse kok weet zijn fans te verrassen met gerechten die emoties losmaken, die vol diepe smaken steken en gebaseerd zijn op onconventionele mengelingen en verrassende presentaties.

Onze keuze

Het gerecht ‘de wijngaard’ wordt gepresenteerd op een wijnrank met bladeren van appelbiscuit, in grappa opgelegde rozijnen, gel van verjus en een shot van vers geperste Gamay. ‘Calderade’ is een eerbetoon aan zijn vader, die het gerecht ontdekte toen hij in Kongo aankwam.

Huysentruyt komt met een moderne versie met sardines in blik, panna cotta van aardappel met karnemelk en confituur van tomaat. Kalf serveert hij met kopvlees, merg, tong gerookt boven een joint van stro en gekonfijte nek. Het vlees is gecombineerd met gamba’s ,eekhoorntjesbrood en gebrande prei. ‘The Stone Age’ is een steen gevuld met salade van rauwe aardappel, granité van zure appel, kaascrème, varkensoor met zomertruffel en espuma van artisjok. ‘Tajine’ combineert koeienuier met eendenlever, crème van wortel en van gezouten citroen, gegrilde kreeft, merg, jus van kapucijnblad en jus van rode wijn. (PvD)

Piet Huysentruyt zal zondag 2 november aanwezig zijn op de Antwerpse Boekenbeurs voor een signeersessie van 14 tot 16 uur.

Kader: intieme dorpsbistro
Onthaal en bediening: door de familie Huysentruyt en helpers
Keuken: verrassende mengelingen die emoties los maken

Likoké, 7 route de Païolive, 07140 Les Vans, Frankrijk.
Tel. 0033-626/83.98.57. Menu Hommage aan Likoké 70 euro, menu Terre et Riviere 120/160 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content