Les Potes en Toque: Elegant-knusse brasserie in Ganshoren

Les Potes en Toque. Didier Vandevelde. © CWF&PH

Het restaurant in Ganshoren presenteert vooral klassieke brasserie gerechten uit de Belgische keuken.

Thierry Van Damme is een Waalse horecatycoon die aan de lopende band restaurants opent. In Brussel is zijn naam verbonden aan Brasserie de l’Expo, Petit Pont en le Macaron, in Waals Brabant aan brasserieën als l’Alliance, Brasserie du Lac en Brasserie des Six Colonnes. De groep dwingt bij zijn leveranciers gunstige prijzen af, waardoor de klant minder betaalt. De wisselvallige kwaliteit is de negatieve kant van die scherpe prijzenpolitiek.

Van Damme exploiteert zijn eethuizen telkens met vennoten. Voor Les Potes en Toque ging hij een samenwerkingsverband aan met vriend Philippe Vanderstadt (Les Petits Os, Brasserie Lex). Les Potes en Toque kwam op de plaats van Chaudron d’Or. Het oude restaurant in een hoevetje uit 1602 werd radicaal opgeknapt en kreeg van architect Philippe Mailleux een neorustieke inrichting.

Didier Vandevelde is chef-kok. Hij presenteert vooral klassieke brasserie gerechten uit de Belgische keuken. De wijnkaart is traditioneel Frans. Wij werden vriendelijk en attent bediend door geroutineerde obers. Op tafel kwam lekker brood.

Er waren twee voorgerechten: méli-mélo van een stukje gebakken ganzenlever, appel (rauw, gebakken en als compote), witloof en aceto balsamico (13 euro) en drie sint-jakobsschelpdieren met passievrucht en aardappelpuree (13,50 euro).

Hoofdgerechten waren: grote dikke Prins & Dingemanse mosselen op Provençaalse wijze, vergezeld van prima frieten (25 euro) en smakelijke parelhoen in roomsaus met oesterzwammen, witloof en amandel-aardappelkroketjes (20 euro). Het glas werd gevuld met Domaine Bousquet 2013 als sappige, oprechte, biologische malbec uit Mendoza (28 euro). Na was er een frisse bereiding van limoengelei, gemarineerde ananas, sinaasappelgranité en basilicum (7 euro). (PvD)

Categorie: Elegant-knusse brasserie

Keuken 6,5

Comfort 7

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7

Les Potes en Toque, Kasteeldreef 71, 1083 Ganshoren, 02 428 37 37. Maandmenu drie gangen 35 euro, lunch 13,50 euro. Open zeven dagen op zeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content