Lekker huiskamerrestaurant in Gentse Patershol

In het Gentse eethuis Karel de Stoute, ondergebracht in een vijf eeuwen oud pand in het Patershol, doen de uitbaters alles met z’n tweeën. En ze doen dat goed!

Om het hoofd boven water te houden is het in België geraden om met zo min mogelijk of liefst helemaal geen personeel te werken. Dat geldt vooral in de horeca, waar er vaak onregelmatige en vele uren worden gedraaid. Thomas De Muynck heeft zich dat zeker gerealiseerd, toen hij samen met echtgenote Lien Van de Velde drie jaar terug het Gentse eethuis Karel de Stoute overnam. Sindsdien doen zij alles met zijn tweeën.

Zo’n bescheiden opzet heeft zijn consequenties. Thomas heeft er een punt van eer van gemaakt om alles in huis te bereiden uit verse producten. Om dat mogelijk te maken, werd de spijskaart gereduceerd tot drie voor- en drie hoofdgerechten.

Het accent kwam te liggen op de menu’s: drie gangen voor de verteerbare prijs van 43 euro, vier gangen voor 50 euro en vijf gangen voor 58 euro. Kies je daar het wijnarrangement bij, dan ben je respectievelijk nog eens 20, 24 en 28 euro kwijt.

Plaats van gebeuren is een vijf eeuwen oud pand in het Patershol. Deze volkswijk heeft een gesloten stratenpatroon uit de middeleeuwen. Het is heerlijk wandelen in dit ‘beschermd stadsgezicht’. Het huis van Karel De Stoute heeft sober ingerichte vertrekken die uitgeven op een ommuurde stadskoer. Bij mooi weer zijn de tafeltjes buiten gedekt en is het onder de blote hemel goed toeven.

Wij aten binnen, vonden de inrichting en de ontvangst correct maar aan de kille kant. Thomas stond in zwart koksplunje in de keuken en verliet de stoof om vaste klanten te verwelkomen.

Onze keuze
Onze keuze ging naar het driegangenmenu. Op tafel kwam vers, in huis gebakken brood. Er verschenen verrassingshapjes: aspic met schelpdieren en ook met zand, een lekker doch winters erwtensoepje met schuim van ganzenlever en gelakte eend met mousse van knolselderie en amandelschilfers.

Het voorgerecht was fris van smaak en modern opgemaakt: koud gemarineerde makreel, sorbet van witte selderij en appel (te zoet naar onze smaak), hangop, radijs, komkommer en crunch van wasabi. Texels lam lag in het bord met mosterdsaus, mousseline van bloemkool, spitskool, ratatouille en malse aardappel.

Wij genoten van het vlees en de ruime portie groenten. De koteletjes kloven wij schoon; het vingerbakje met warm water bleef uit. Het glas werd gevuld met een Château Capdet 2002, Saint-Julien: een traditionele rode, die perfect op dronk was en paste bij huis en keukenstijl. Afsluiten deden wij met crème en crunch van hazelnoot, ganache van chocolade, advocaat, gel van passievrucht, vanilleroomijs en zelfgemaakte makarons.

De kok spant zich in en geeft wat hij kan! Wij betaalden 120 euro met twee en dat vonden wij een correcte prijs. (PvD)

Karel De Stoute, Vrouwebroersstraat 5, Patershol, 9000 Gent. 09/224 17 35

Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content