Lekker eten in Brugs restaurant ’t Apertje

In het oud eethuisje ’t Apertje komen Bruggelingen om lekker, zonder nonsens en rustig te eten voor een verteerbare prijs.

Bruggelingen die van lekker eten houden en de drukte van de stad willen ontvluchten, kennen de verdiensten van het negentien jaar oude eethuisje ’t Apertje maar al te goed. Zij reserveren op gepaste tijden een van de acht tafeltjes om eens lekker, zonder nonsens, rustig te komen eten voor een verteerbare prijs.

De eetzaal wordt bewaakt door eigenares Véronique Defreyne die eigenlijk verpleegkundige is. Aan haar zijde staat een vlot babbelende zaalmeester, die eruitziet alsof hij uit een Parijse bistro is ontvoerd. Ook de inrichting doet denken aan een Franse bistro. Alles is verzorgd en bescheiden en dat kan ook worden gezegd van het eten.

Achter de schermen kookt baas en echtgenoot Leo Callewaert. Hij begon met populaire gerechten, zoals croque-monsieurs en spaghetti. Op vraag van de klandizie is hij meer gastronomisch gaan koken. Leo heeft beide voeten op de grond: hij zoekt het niet in speciale dingen. Gewoon lekker of lekker gewoon, dat is al moeilijk genoeg. Dan denken wij aan in huis gemaakte garnaalkroketten (15 euro), paling in ’t groen, gebakken of in roomsaus (24 euro), côte à l’os met bearnaise (48 euro voor twee) en kalfsnieren in mosterdsaus, die vermaard zijn tot in Brugge en omstreken (23 euro).

In het wildseizoen zijn hazenpeper en fazant met witloof populair. Op deze smakelijke, tijdloze gerechten komen mensen van alle leeftijden af. In ’t Apertje ben je al welkom voor één gerecht.

Onze keuze
De meeste vaste gasten, en dat zijn er heel wat, kiezen voor het Bistro Menu met keuze, dat 33 euro kost of 48 euro met wijn. Ook wij namen dit menu. Er kwamen twee verschillende voorgerechten. Een romig zacht Hollands maatje was in huis van de graat gehaald en werd opgediend met prinsessenboontjes en tomaat.

Aan de andere kant kwam toast met een royale portie gerookte paling van superieure kwaliteit, aan tafel gebracht met ontvelde tomaat, kropsla en onnodige witte ui. Volgden twee hoofdgerechten: stoofpot van lamsvlees dat in de mond al zuigend in draadjes uiteenviel en begeleid werd door krokante groene asperges, erwten, labbonen en een lekkere lamsjus, en aan de andere kant Ierse rib eye van goede kwaliteit met hofmeesterboter en eersteklasfrieten.

De wijnkaart stelde wat teleur, veel flesjes komen uit Bordeaux. Onze keuze ging naar een Château d’Oupia, Les Barons, Minervois 2007 (28 euro), een ronde, volle en kruidige rode waaraan niet mis was.

IJs met meringue en aardbei sloot deze smakelijke en aangenaam geprijsde maaltijd af. (PvD)

Categorie Bistro
Keuken 7,5
Decor 7
Comfort 7
Service 7,5
Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Bistro ’t Apertje, Damse Vaart-Zuid 223, 8310 Brugge, 050 35 00 12. Non-stop open van 12 tot 22 uur, in de namiddag tearoom. Gesloten op maandag en dinsdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content