Le Wine Bar Sablon des Marolles (Brussel): Smakelijk dineren in belle-époque-interieur

Le Wine Bar Sablon des Marolles © Daniel Geeraerts

Op dit kwaliteitsadres op de Brusselse Zavel serveert wijnkeldermeester Vincent Thomaes eersteklasproducten in oprechte gerechten.

Vincent Thomaes was sommelier in het chique Château du Mylord (twee Michelinsterren). Het kasteel ligt verborgen in het Heuvelland bij Ellezelles en werd door Vincent met zijn broers Jean Baptiste en Christophe uitgebaat. Vincent Thomaes liet daar als gedreven wijnkeldermeester zien dat hij de kunst verstaat om bezoekers in een mum van tijd op hun gemak te stellen.

Maar Vincent Thomaes voelde zich in een keurslijf opgesloten en brak uit. Op de Brusselse Zavel blies hij een wijnbar nieuw leven in. Om echt te doen waar hij zin in had, installeerde hij zich in 2013 in de Brusselse Hoogstraat. Daar opende hij in twee zeventiende-eeuwse huisjes met intieme kamers en een wijnkelder de knusse Wine Bar Sablon des Marolles en de aanpalende delicatessenwinkel Le Marché du Wine Bar.

Het zijn twee kwaliteitsadressen zonder kapsones, waar men eersteklasproducten selecteert en bereidt in oprechte gerechten. Geen wonder dat Geert Van Hecke en Jean-Pierre Bruneau tot de vaste klanten behoren. De nostalgische, theatrale belle-époque-inrichting met overal Belgische kunst, is aangenaam kitsch.

Er zijn twee kaarten: een met klassiekers uit de terroir-keuken en een met meer seizoengebonden bereidingen. Vleesgerechten zijn in de meerderheid. Bij de vaste waarden horen pastei van kippenlever (10 euro), Iberico de Bellota-ham 36 maanden (26 euro), in huis gerookte zalm (15 euro) en vlees van het Aubrac-rund, gebraiseerd in rode wijn (21 euro). De keuze van de wijnen laat je het beste over aan Vincent Thomaes, dan ben je zeker van het juiste glas bij het juiste gerecht. Er is een uitgebreide collectie champagnes en kwaliteitswijnen zijn per glas beschikbaar.

Onze keuze

Als perfect aperitief koos Vincent een glaasje biodynamische Viognier Mur Mur Lum, AOC Ventoux 2013 (5,30 euro). Het eten begint bij dubbel gebakken brood uit meel gemalen in de windmolen bij Aat en opgediend met boerenboter uit Flobecq. Voorgerechten waren: ambachtelijk gemaakte Burrata met groenten van de grill (16 euro) en een frisse carpaccio van rauwe zeebrasem met Espelette-peper (15 euro). In het glas kwam een betere Macon Solutré, Ferrand 2012 (7 euro).

Hoofdgerechten waren: in de boter gebakken zeewolf in wittewijnsaus met kort gestoofde takken spinazie en smakelijke aardappelpuree (26 euro) en sint- jakobsschelpdieren met gestoofde bioprei en Ratte-aardappels (25 euro). Daarbij kwam een glaasje rode Primonero Li Veli, Negroamaro 2012 (7 euro). Ile flottante van gepocheerd eisneeuw drijvend in vanillesaus sloot deze smakelijke, verzorgde en redelijk geprijsde maaltijd af (6 euro). (PvD)

Le Wine Bar Sablon des Marolles

Hoogstraat 198, 1000 Brussel. Tel. 02/503.62.50. Weekend tweegangenlunch 15 euro

Le Marché du Wine Bar

Hoogstraat 196, 1000 Brussel, Gsm : 0475/89.22.90. Beiden van woensdag tot zondag van 11 tot 19 uur

Kader: nostalgische belle époque

Onthaal: vriendelijk en professioneel

Keuken: terroir-gerechten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content