Le Tournant in Elsene: intiem eethuisje met aimabele bediening en smakelijk eten

© CWF&PH

Bij Le Tournant geniet je van gepersonaliseerde gerechten, gebaseerd op de traditionele Belgisch-Franse terroirkeuken (***).

In een klassieke keukenbrigade is de tournant de plaatsvervanger van de chef de partie. Deze taak vergt een brede kennis, want de tournant wordt verondersteld op de hoogte te zijn van alles wat de collega’s uitvoeren. Le Tournant is ook de naam van een eenvoudig ingericht, intiem eethuisje, gelegen in een bocht van de Waversesteenweg. In de nieuwe Gault&Millau-gids kreeg de bistro een prijs vanwege de uitstekende prijs-plezierverhouding en dat is terecht.

Le Tournant kwam zo’n vijf jaar geleden in handen van Denis Delcampe. Hij was achttien jaar filmproducent en kende Le Tournant als kantine, waar hij jarenlang simpele, functionele gerechten at, opgediend tegen bodemprijzen. De belangstelling van Denis voor de keuken groeide en hij ging een avondcursus koken volgen aan Ceria. Vervolgens deed hij stage in Le Tournant. Het restaurant werd zijn tweede thuis en toen de kans zich voordeed om de zaak over te nemen, greep hij die. Sindsdien presenteert Denis Delcampe er gepersonaliseerde gerechten, gebaseerd op de traditionele Belgisch-Franse terroirkeuken.

In de nieuwe Gault&Millau-gids kreeg de bistro een prijs vanwege de uitstekende prijs-plezierverhouding en dat is terecht.

Zijn specialiteit is de bereiding van met de hand gehakt rauw vlees uit de dikke bil van Iers rund, overgoten met een kokend hete bouillon van gevogelte en hoorn van overvloed-paddenstoel (21 euro). Hij werkt met ambachtelijke producenten, zoals Hoeve Cuvry uit Beersel voor het varkensvlees, kleine groentekwekers rond Brussel en Véronique Socié van La Fruitière voor de kaas. Bij dat eten hoort een gevulde kelder: om de dorst en de nieuwsgierigheid te stillen, hebben bezoekers de keuze uit ambachtelijk gebrouwen bieren en 150 natuurwijnen.

Wij werden verwelkomd met een glaasje schuim van gerookte makreel en gebrande boekweit. Er waren twee gerechten à la carte: een fris smakende ceviche van gemarineerde horsmakreel met granaatappel, nachipeer en avocado, scherp gekruid met espelettepeper (12 euro) en het doorsmakende, met fondantvet omlijste vlees van picanha (staartstuk) van Holsteinrund, opgediend met gekonfijte aardappel en gemengde salade (21 euro). Er waren ook drie keuzegerechten uit de menuformule van 35 euro: varkenspastei ‘bonne maman’ van bij Cuvry met gepekelde biet en gribichesaus als voor- gerecht, 12 uur op lage temperatuur mals gestoofde kalfsroulade met gedroogde granaatappelpitten, rijst en uitgebreid groenteboeket als hoofdgerecht en crumble van appel, peer en mandarijn met sorbet van verse kaas geparfumeerd met oranjebloesemolie als nagerecht. Niettegenstaande de boterluchtjes uit de open keuken, waren wij gecharmeerd door dit pretentieloze goed-humeur-eethuisje met een aimabele bediening, smakelijk eten en kleine prijsjes.

LE TOURNANT

Type keuken: terroir.

Sfeer & geluid: gemoedelijke bistro.

Rekening: lunch met voorgerecht: 6 euro, hoofdgerecht: 13 euro, nagerecht: 5 euro. ’s Avonds à la carte of kiezen uit 3 voorgerechten, 3 stoofgerechten en 3 nagerechten voor 35 euro. Viergangenmenu: 39 euro.


Waversesteenweg 168, 1050 Elsene, 02 502 61 65, restaurantletournant.com

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content