Le Stelle: Trans-Alpijnse specialiteiten

Restaurant Le Stelle, gelegen in een van de mooiste lanen van Schaarbeek, krijgt regelmatig polityicien sportvedetten over de vloer. In het aanpalende Osteria luncht men snel en goedkoop.

Brussel telt een aantal Italiaanse eethuizen waar regeringsleiders en andere beslissingsnemers zich sinds decennia verschansen. Het bekendst is waarschijnlijk de exclusieve trans-Alpijnse verfijning van Senza Nome, waar in de achterkamer met de grote tafel Elio Di Rupo en Guy Verhofstad geregeld de stoelen warmhouden. Minder exclusief en al 23 jaar goed gefrequenteerd door politici, notabelen en sportvedetten is Le Stelle. Daar deelt de 63-jarige Antonio Di Siervi de lakens uit. Met zijn 47 jaar ervaring in de horeca is hij een oude rot in het vak.

Antonio Di Siervi komt uit het dorpje Alfano, in de buurt van Salerno in Campania. Hij volgde hotelschool in Montana Grande in Zwitserland. In Zug opende hij Spatz, een tearoom met kleine restauratie. In 1977 kwam hij naar Brussel, waar in de Vieux Saint Martin begon. In 1980 opende hij samen met Franscesco Lucaccioni de restaurants L’Ascoli en Carpaccio. In 1991 streek hij neer in een van de mooiste lanen van Schaarbeek om er Le Stelle op te starten. Zeven jaar later kwam daar het laagdrempelige Osteria in het aanpalende pand bij.

In Osteria luncht men snel en goedkoop in een somptueus art-nouveaudecor met authentieke tegels, glas-in-loodramen en verwarmingselementen, met oventjes waarin men vroeger gerechten opwarmde. Het buffet is gevuld met traditionele bereidingen (20 euro). Naar Osteria komt men voor pasta- en stoofgerechten, zoals konijn in jagersaus, inktvis met erwtjes en stokvis.

Onze keuze
In Le Stelle ligt de lat iets hoger, hoewel de inrichting met de roze tafelkleedjes en de rommelige open keuken zo langzamerhand oubollig is. Ook de kookstijl vraagt hier en daar om opfrissing.

Wij proefden van een eersteklas vitello tonato, gebaseerd op in bouillon gegaard kalfsvlees en zachte tonijnmayonaise met kappers (18,50 euro) en fijne burrata met zuiderse tomaat, olijfolie en basilicum (15,50 euro). Er waren twee hoofdgerechten: gegrilde tonijn met sappig rood vlees, het parfum van oregano en in boter en olie gestoofd groenteboeket (27,50 euro) en op de huid gegrilde zeebaars met aroma van rozemarijn en salie en opnieuw het groenteboeket (24,50 euro). Een tiramisu om je vingers bij af te likken met mascarpone, amaretti en koffie (7,50 euro) en (te) stijve panna cotta met coulis van rode vruchten en vanillecrème (7,50 euro) sloten af. (PvD)

Kader: aangekleed Italiaans, een beetje stoffig
Onthaal en bediening: door geroutineerde Italiaanse obers
Keuken: traditionele trans-Alpijnse specialiteiten

Le Stelle/Osteria delle Stelle, Louis Bertrandlaan 53-57-61, Brussel 1030. Tel. 02/245.03.59 (Le Stelle) en 02/241.48.08 (Osteria). Dagelijks geopend. Parkeerdienst, uitgebreide verzameling Brunello-wijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content