La Boucherie in Gent: een uitzonderlijk warm en hartelijk restaurant met feërieke binnentuin

Bij La Boucherie geniet je van de Belgische keuken met uitstekend vlees van befaamde slagers. (***)

Heen en weer wandelend tussen de pitabars op de Zwijnaardsesteenweg vinden we onze bestemming niet meteen. Tot we door een poortgebouw kijken en kleurige lichtjes zien schitteren rondom een groot terras. La Boucherie is het restaurant van Sam D’Huyvetter en Nina De Cuyper, allebei gepokt en gemazeld in het horecavak. Om de spanning erin te houden besloten ze zichzelf uit te dagen: elk jaar testen ze een nieuw horecaconcept uit. Hun eerste concept viert vlees in al zijn vormen: merg, smout, gehakt, charcuterie, ribbetjes, worst, filet pur en côte à l’os.

De chef en gastheer charmeert met een warme ontvangst en sappige toelichting van de kaart. Als aperitief kiezen we een cocktail met Picon, bier, appelciderazijn en tijmsiroop (8,50 euro). De cocktail is uitgedacht door de kundige mixologen van Dorst.

Het vlees is succulent gebakken, krachtig van smaak en zacht van textuur.

Ondanks het advies van de chef om ons niet te verliezen in de hapjes zodat we nadien het vlees nog aankunnen, is het moeilijk maat te houden bij het zien van al deze verschijningsvormen van varken, kip en rund. De mooie producten die worden gebruikt komen het best tot hun recht in de eenvoudige bereidingen. Zo viel het gehakt – rauw – met pickles en geroosterde brioche (10 euro) enorm in de smaak. Ook het kroketje van Bressekip (8 euro) is een topper. Waar iets te veel extra smaken worden toegevoegd haken wij een beetje af – zo is de prachtige mergpijp (18 euro) veel te lekker om te bedelven onder een pestoachtige gremolata.

Maar dan moet het spektakel nog beginnen. Op de kaart heb je de keuze tussen de selectie van drie slagers: Dierendonck, De Laet & Van Haver en Monarti presenteren elk een parade van côte à l’os. De chef loodst ons kundig door de kaart en geeft uitleg bij de rijping, herkomst en smaak van elk stuk. We kiezen voor onbekend terrein: een dry aged stuk Chianina uit Italië (52 euro). Het vlees wordt getoond aan tafel voor het wordt gebakken – een heerlijk ouderwetse attentie – en wordt geserveerd met een frisse kropsla, frietjes, huisgemaakte mayonaise en ketchup en een saus naar keuze. De bearnaise is vers schuimig geklopt en heeft een goede aciditeit. Dit is een vleesfestijn van formaat. Het vlees is succulent gebakken, krachtig van smaak en zacht van textuur.

La Boucherie is een uitzonderlijk warm en hartelijk restaurant dat werkt met topingrediënten en geen last heeft van enige pretentie. Luister wel beter dan wij deden naar de raad van de chef. Zorg dat je ogen niet groter zijn dan je buik zodat je ten volle kunt genieten van het hoogtepunt: het moment waarop de pan met vlees op tafel wordt gezet.

La Boucherie

Type keuken: Belgische keuken met vlees van befaamde slagers.

Sfeer en geluid: warme persoonlijke ontvangst in een feeërieke binnentuin.

Rekening: hapjes van 3 tot 18 euro, hoofdgerechten van 23 tot 52 euro.

Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent – 09 398 81 09 – barjeannegent.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content