Kosmopolitische gastronomie in het Antwerpse restaurant De Godevaart

In het Antwerpse restaurant De Godevaart serveert chef-kok Dave De Belder originele bereidingen boordevol frisse smaken en wereldse invloeden.

De altijd enthousiaste Dave De Belder kwam in 2007 als hippe vertegenwoordiger van de moleculaire keuken naar de Wolstraat in Antwerpen. Om zijn groeiende fanclub te bedienen, verhuisden potten en pannen in 2008 naar de Sint-Katelijnevest waar de nieuwe Godevaart opende in een historisch pand.

Alles werd groter en mooier en om het onmogelijke waar te maken, stonden er vijf koks in de keuken. De crisis strooide roet in het eten en de omzet kelderde. Maar De Belder hield stand. Hij slankte de brigade af en ging doordachter koken.

Vandaag is de eetzaal weer goed gevuld en is Dave weer een en al enthousiasme. Alles is back on track! Dave is ondertussen ook consultant voor belangrijke firma’s (Devos Lemmens, Campbell’s Soup, Imperial en Lacroix-Fonds). Dat is mooi meegenomen, maar het grote geld lokt toch in het buitenland. Daarom was Dave trots toen een gefortuneerd Russisch zakenman hem vroeg om in zijn concept store in Sydney een restaurant op te zetten.

Vier keer is Dave voor Cara&Co naar Australië gevlogen en nu staat alles op poten. Dave controleert de keuken online. De zaak loopt goed en er zijn plannen voor vestigingen in Peking en Moscou.

Onze keuze
In De Godevaart is de spijskaart beknopt en gaat de aandacht naar de menu’s (65 euro voor 4 gangen, tot 105 euro voor 7 gangen). Wij waren in de gelegenheid om verschillende gerechten te degusteren, waaronder de smakelijkste zeeduivel die we ooit proefden.

De vis was eerst op het vel gegaard, waarna het visvlees op eigen vetlaag verder werd gekonfijt in sinaasappelolie met gember en vervolgens op het bord gebracht met kokkels, krokant gefrituurde garnaalkoppen, bereidingen van pompoen en saus met citroengras, gember en kokos.

Wij genoten ook van gekonfijte en gelakte lamsnek, afgedekt met aardappelcroutons, begeleid door een dikke saus van ansjovis en puree van bloemkool, en opgediend met crème van pistache en koolrabi. Label Rouge-kip verscheen in vijf bereidingen, met puree van zuurkool en vinaigrette met oloroso-sherry Pedro Ximénez.

Kalfszwezerik kwam met gepekelde wittekool en bosui, zachte puree van ratte-aardappel en Japanse zee-egel, en jus van mossel met vadouvan. Bonbon van époisseskaas en witte chocolade werd gecombineerd met compote van wijnperzik, crumble van droge worst en ijs van kruidnagel.

Bramen werden opgediend met crémeux van calamansi (Filippijnse citrusvrucht), ijsje van witte chocolade en yuzu, granité van gin & tonic en shot van appel en basilicum.

De Belders originele bereidingen zitten boordevol frisse smaken en wereldse invloeden. (PvD)

Categorie kosmopolitische verrassende gastronomie
Keuken 8,5
Decor 7,5
Comfort 7,5
Service 7,5
Prijs/kwaliteit geproefde menu 8,5

De Godevaart, Sint-Katelijnevest 23, 2000 Antwerpen, 03 231 89 94. ’s Avonds open van dinsdag t/m vrijdag (voiturier, 5 euro per wagen). Lunch alleen donderdag en vrijdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content