Kook- en wijnatelier Petit Cuistot *** in Lier: autodidact met talent

© CWF&PH

Originele bewerkingen en verrassende presentaties met respect voor het hoofdproduct: kook- en wijnatelier Petit Cuistot is zeker de omweg waard.

Voor knusse momenten in een zorgvuldig verlichte, relaxte omgeving met comfortabele kuipstoeltjes, mooi porselein en designbestek, gecombineerd met een spontane, gemoedelijke bediening en lekker, royaal en verrassend eten is er Petit Cuistot. Kok Kris Wijnen heeft Cuistot in de markt gezet. Sommelier Willem Van den Broeck werd vennoot, nam de zaak over en behaalde niet veel later de titel ‘Eerste Sommelier van het Jaar’. Met deze titel lag de wijnwereld aan zijn voeten en Willem besloot Cuistot te verkopen aan het jonge duo Nils Proost en Annelies Tersago. Met hun komst veranderde de naam in Kook- en Wijnatelier Petit Cuistot.

Niet alleen door de naamsverandering maar ook door de aanpak kwam de drempel lager te liggen. Nils bewaakt het fornuis. Hij studeerde ‘event & projectmanagement’ en stapte de horeca binnen via de afwasafdeling. Hij deed beperkte ervaring op aan het fornuis in gereputeerde eethuizen als De Gekrulde Zinnen (Lier) en Het Land (Berlaar). Annelies behaalde een master in communicatiewetenschappen en volgde een lerarenopleiding. De twee gingen samen aan de slag in Domaine de Clairefontaine bij Vienne (Fr.). Het gebrek aan opleiding weerhield hem er niet van een eigen kookstijl te ontwikkelen, met klassieke en avant-gardistische elementen. Op de achtergrond coacht wijnkampioen Willem Van den Broeck. Flesjes uit Zuid-Afrika zijn goed vertegenwoordigd en er zijn een achttal wijnen per glas beschikbaar.

De lunch van twee gangen komt op 35 euro, een menu van drie gangen op 40 euro, vier gangen op 59 euro, vijf op 65 euro. Het werd het kleine menu. We startten met twee hapjes: aardpeer met citroentijm en ingelegde citroen, en een dik soepje van linzen met laurierschuim. Om de maag te openen was er een glaasje volle, krachtige en aromatische sauvignon blanc, Tenuta Pinni uit Friuli (6,50 euro). Als voorgerecht verscheen handgesneden rundertartaar met in smaak overheersende gerookte rode biet, duxelle van Parijse champignons en crème van peterselie. Hoofdgerecht was op het vel gebakken schelvis met brandade van de buik, selderijbereidingen, schaaldierenjus met handgepelde grijze garnalen en peterselie-olie. Daarbij een glaasje robijnrode Quando, een gevulde pinot noir van Robertson uit Zuid-Afrika met aroma’s van kers en bosgeuren (7 euro). Afsluiten deden we met een feestelijk nagerecht van melkchocolade en hazelnoot met gepofte rijst overgoten met karamel, gelei van duindoornbes en een quenelle van mango en passievrucht.

Nils Proost benadert het hoofdproduct met respect en zoekt naar originele bewerkingen en verrassende presentaties van de groentegarnituren. Het eten is smakelijk en persoonlijk.

Kook- en wijnatelier Petit Cuistot

Antwerpsestraat 144

2500 Lier

Tel.: 03 488 46 56

RECHTZETTING: In Knack Weekend nr. 17 van 26 april kreeg Restaurant Popelier verkeerdelijk slechts 1 vorkje, dat moesten er 3 zijn.

Partner Content