Knusse brasserie in Deurle

Het gezellige eethuis Vinois is al zestien jaar een brasserie geschoeid op Franse leest. In de keuken worden culinaire evergreens gekoppeld aan moderne gastronomische suggesties

Vinois is al zestien jaar een brasserie geschoeid op Franse leest. Dimitri Vinois, zoon van Bob Vinois (restaurant A Table) vormde een bruin café met pianobar om tot een brasserie met nostalgische inslag. Zijn voormalige echtgenote Véronique De Vos nam de zaak over en engageerde recentelijk een jong duo koks: Julie Baekelandt en haar vriend Cederic De Mey. De twee werden opgeleid in de Provençe bij Wout Bru en werkten in Antwerpen in Graanmarkt 13.

De gedreven Julie is chef-kok en zorgt voor het frisse windje in de keuken. Zij staat in voor de gastronomische suggesties en speelt in op hedendaagse tendensen. Cederic zorgt ervoor dat de vaste klanten niet gaan lopen en neemt de culinaire evergreens voor zijn rekening.

Brasserie Vinois is bekend om zijn klassiekers, zoals mergpijp met toast, kroketten van garnaal of zwezerik, stoverij met Kasteelbier en vol-au-vent. Deze onvergankelijke lekkernijen zorgden ervoor dat Vinois een ankerplaats werd voor de welgestelden uit het schildersdorp Sint-Martens-Latem. De conservatieve burgerij voelt zich thuis in de knusse omgeving en de sfeer is gemoedelijk.

Vinois heeft ook een nieuwe sommelier in huis, die waakt over de uitgebreide wijnvoorraad. Op de achtergrond adviseert Jean-Paul Perez. De foodie-miljonair installeerde zijn Winefit, zodat men grote wijnen per glas kan drinken. De proefglazen voorziet Perez in primeur van een code-etiket, zodat de liefhebber via de iPhone informatie over de wijn kan opvissen.

Onze keuze
Wij kwamen ’s avonds en troffen een gezellige drukte aan. Er kwamen twee voorgerechten op tafel: toast met gegrilde sardines met pistou van tomaten en basilicumijs (15,50 euro) en garnaalkroketten met dunne, brosse korst en smakelijke, vloeibare vulling (14,50 euro). Er waren twee hoofdgerechten: flauw gekruide en te kort gegaarde asperges met gepocheerd hoeve-ei, gebakken nobashigarnaal en schuim van peterselie (17,50 euro) en drie bereidingen van Brasvarken uit Nevele (26,50 euro).

Een smakelijk kroketje van poten en oren werd begeleid door picklessaus. Gelakt buikspek kwam met koolsla. Langzaam gegaarde wangen verschenen in een Staubpotje. Afsluiten deden wij met aardbeien en een lauwe espuma van witte chocolade, waarin wij zout proefden. Het koksduo zet zich onvoorwaardelijk in, maar mist maturiteit, waardoor er hier en daar wel eens wat mis loopt. (PvD)

Kader: knus gedecoreerde brasserie
Onthaal en bediening: vriendelijk
Keuken: culinaire evergreens gekoppeld aan moderne gastronomische suggesties

Brasserie Vinois, Ph. De Denterghemlaan 31, 9831 Deurle. Tel. 09/282.70.18. Maandag, dinsdag en zaterdagvoormiddag gesloten. Lunch drie gangen: 20 euro.

Word fan van Knack Weekend Culinair op Facebook voor meer culinair nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content