Klassieke gastronomie

Het Tiense restaurant De Refugie ontvangt lekkerbekken van alle leeftijden.

Het restaurant De Refugie in Tienen neemt de benedenverdieping in van een bescheiden, honderd jaar oud hoekhuis. Daar waar de garage was, is nu de keuken. Gegeten wordt er in de vertrekken waar eerder café werd gehouden. De inrichting is zonder pretentie. Op de achtergrond klinken levensliederen.

Gastvrouw Katrien Vanistendael ontvangt met onvoorwaardelijke geestdrift. Haar man is de blozende kok Jean-François Van Vlemmeren. Hij is Waal en blijft meestal in zijn keuken. Zijn bereidingen zijn gestoeld op de klassieke Franse keuken. In 2004 won hij de wedstrijd Viskok van het Jaar, georganiseerd door de VLAM. Maar ook wild, en vooral bereidingen met duif, zijn specialiteit.

De wijnkaart is uitgebreid en internationaal. De meeste klanten laten Katrien haar gang gaan en zo deden ook wij. Van onder de kurk kwam een Bulgaarse Mavrud 07, eens diepgekleurde rode met rijpe pruimen en specerijen in het boeket (30 euro).

Wij kozen voor het driegangenmenu met keuze (35 euro). Kabeljauw lag in een krachtige bouillon en kreeg het gezelschap van mosselen en minigarnaalkroketjes. Het vlees van (te) dik gesneden Barbarie-eend werd gepresenteerd in een landelijke bereiding met rodekool, appel en aardappelkroket gerold in amandelschilfers. Sorbet met vanille, cake van groene olijven, crumble van frambozen en gebrande kokoscrème vormden het met zorg gepresenteerde nagerecht.

Wij proefden die avond slechts eerlijke smaken, genoten van de goede sfeer en kwamen een ontdekking rijker buiten. (PvD)

Categorie: klassieke gastronomie
Keuken: 7,5
Decor: 7
Comfort: 7
Service: 8
Prijs/kwaliteit geproefde menu: 7,5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content