Kebabzaak Abooov Adanaci in Gent: een verborgen parel onder de Turkse grills

© CWF&PH

Bij Abooov Adanaci wordt de kunst van het grillen heel serieus genomen. (***)

Het vorige jaar sloot ik af met een lichte overdosis deelmenu’s, gastronomische hapjes en uitgebreid tafelen. Om mijn appetijt voor de gastronomie opnieuw aan te sterken besloot ik me even te focussen op de snelle hap. Geen haute frituur of chique hotdogs, maar authentieke en onvervalste snackbars. Een tip van een DHL-koerier met een voorliefde voor Turkse grill leidde me naar Gent, naar kebabzaak Abooov Adanaci. Een verborgen parel waar de tipgever met plezier voor omrijdt na een dagje aanschuiven in de file.

Het tempo ligt zo hoog dat je zeker weet dat je vers vlees op je bord krijgt.

Een open houtskoolgrill en een koeltoog vol indrukwekkende metalen kebabspiezen zijn het eerste wat je ziet als je de zaak binnenkomt. Op de kaart staan linzen- en bonensoepen, broodjes gevuld met köfte, kip, lamsvlees, lever of aubergines met gehakt of schotels waarbij het vlees samen met een salade en platbrood wordt geserveerd. Omdat de keuzestress op ons gezicht te lezen staat, krijgen we het vriendelijke advies om voor de mixed grill te gaan: ideaal voor debutanten.

De inrichting van de zaak is bescheiden en het licht is oogverblindend wit, maar de kunst van het grillen wordt hier heel serieus genomen. De chef aan de mangal houdt het vlees nauwlettend in de gaten en stookt het vuur minutieus bij. Het vlees wordt onophoudelijk vers bijgevuld uit de keuken achterin en het tempo ligt zo hoog dat je zeker weet dat je vers vlees op je bord krijgt.

Een salade met tomaat, komkommer, peterselie, rode ui en een frisse zurige dressing komt op tafel. Daarna een grote schotel vol zachte, licht pittige tarwekorrels met daarop stukken rundvlees, kippenvleugeltjes en köfte. De köfte is geen lang leven beschoren: sappig en pikant is dit onze favoriet. Maar ook de andere stukken vlees zijn à point gegaard en lekker rokerig.

We hebben spijt dat onze honger al gestild is, want de toog wordt steeds aangevuld met aanlokkelijke lamskoteletjes, spannende spiezen met stukjes lever en nog meer van die overheerlijke köfte. Maar er staan andere klanten klaar om onze plaats in te nemen. De papieren tafelkleedjes worden opgeruimd en voor we het weten staan we weer op straat. Binnenin gaat dit helverlichte schouwspel nog door tot diep in de nacht.

ABOOOV ADANACI

Type keuken: Turkse grill.

Sfeer & geluid: felverlichte snackbar met levendige atmosfeer.

Rekening: 28 euro voor 2 personen met drank.


Geraard Mercatorstraat 2, 9000 Gent – 0485 20 54 69 – elke dag open van 17 tot 04 uur.

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content