Jour de Fête: artistiek en vlot restaurant in het centrum van Gent

© CWF & PH

“Jour de Fête” is de naam van het restaurant, naar de film van Jacques Tati.

Bruno Matthys en Marie Cloquet verbouwden acht jaar terug een gordijnwinkel in een designgebouw uit 1956 tot een bescheiden weekendrestaurant. Het restaurant wist te charmeren omdat er naar hartenlust werd gekokkereld met eenvoudige maar smakelijke producten zoals linzen, aardpeer, kikkererwten en polenta. Alles had zo nog jaren kunnen voortgaan als er zich niet een bijzondere gelegenheid had gepresenteerd.

De promotor van het hedendaagse Zebra project, waar wonen, cultuur en events samen komen, zocht een horeca exploitatie voor de begane grond. Bruno Matthys en Marie Cloquet vonden dat het tijd was voor een nieuw avontuur en stapten in. De originele, artistieke inrichting in vintage sfeer met de warm gekleurde tegels en de bar van afvalhout is van de hand van Marie Cloquet, die ook beeldend kunstenaar is. Aan de achteraan is een terras op een grote binnenplaats met kunst van Nick Ervinck en Ned Kahn en een watermuur.

Tijdens de lunch kiest men uit drie voor- en drie hoofdgerechten en betaalt men 18 euro. ’s Avonds eet men à la carte. De spijskaart vermeldt eenvoudige seizoensgebonden gerechten, bereidt uit verse ingrediënten met zuidelijke toets. Garnaalkroketten waren een echte meevaller door hun rijk gevulde beslag en crispy jasje (16 euro). Gemarineerd, rosé schoudervlees van varken met basilicumdressing en raketsla viel ook in de smaak (15 euro). Drie tijgergarnalen lagen in een exotische bisque van kokosmelk en gehakte tomaat (19 euro) en parmigiana di melanzane van aubergine, tomaat en kaas uit de oven was zoals wij hadden gehoopt (19 euro). Een compacte panna cotta met citroen en vanille was de afsluiter (7 euro). (PvD)

Keuken 7

Comfort 7

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7,5

Restaurant en catering Jour de Fête: New Zebra, Gustaaf Callierlaan 233, 9000 Gent. Tel. 09/233 66 45. www.restaurantjourdefete.be Ondergrondse parking, congreszaal. Tijdens het weekend uitsluitend voor groepen en events.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content