Josephine’s Restaurant & Bar: Nostalgisch en knus

In het Antwerpse huiskamerrestaurant en bar Josephine’s heerst een ‘bohemien-boudoirsfeer’. Op het bord verschijnen verrassende combinaties.

Vintage is al tien jaar in de mode. De retrotrend brengt de gezelligheid en veiligheid van vroeger, zonder vlooienmarkt- of legerdesheilsdesign. De burleske bric-à-bracinrichting die de horecaondernemer Kasper Stuart in 2010 gebruikte voor zijn huiskamerrestaurant en bar Josephine’s omschrijft hij zelf als ‘bohemien-boudoirsfeer’.

Josephine’s Restaurant & Bar beschikt over een uitgebreide drankenkaart. Die verzamelt de grote klassieke cocktails met vermelding van hun geboortejaar: Manhattan 1870, Tom Collins 1874, Old Fashined 1895, Singapore Sling 1915 of de monumentale Dry Martini zoals die in 1963 werd vastgelegd. Voor de liefhebbers van top champagne wacht een glaasje Bollinger Spécial Cuvée Brut (14 euro).

Josephine’s werd onlangs uitgerust met een nieuw keukenteam, bestaande uit drie koks met ervaring in de betere restaurants. Bas Coenen is met 35 jaar de oudste. Hij was souschef in Brasserie Appelmans en werkte in Beluga. Alex Kooman en Arie Visscher kennen elkaar van De Librije. Dergelijke cv’s creëren verwachtingen, die in ons geval slechts gedeeltelijk werden ingevuld. De kaart is samengesteld uit zes voor- en zes hoofdgerechten. De combinaties zijn vaak origineel, net als het repertoire dessertcocktails.

Er kwamen twee voorgerechten: een frisse en modieuze salade van bietensoorten, appel, barbecuedressing, geitenkaas en zuurdesembrood (12 euro) en een al even modieuze ceviche van rauwe griet, koriander, bloedsinaasappel, zwarte bonen en in lamellen getrokken rauwe groenten (18 euro).

Hoofdgerechten waren: griet van onberispelijke hoedanigheid, zorgvuldig gegaard en onder ovenkorstje aan tafel gebracht met citroengras en schuimsaus van kokos en sinaasappel (32 euro) en twee mals gestoofde Duroc-varkenswangen, avontuurlijk gecombineerd met nobashi garnalen, chorizo, risotto en schaaldierenjus (22 euro). Ook deze bereiding was smakelijk. Minpunt vormde het garnituur van linten wortel en courgette, die zowel bij het voorgerecht als bij het hoofdgerecht werden gebruikt.

Bij het vlees dronken wij een glaasje Carm 2010 uit de Douro als meegaande rode (6,50 euro). Afsluiten deden wij met baba au rhum met sinaasappel en ijs van steranijs (8 euro). (PvD)

Kader: nostalgisch knus
Onthaal en bediening: innemende jonge mensen
Keuken: eerlijke productkeuken, verrassende combinaties

Josephine’s Bar & Restaurant, Gentplaats 1, 2000 Antwerpen. Tel. 03/248 95 95. Open van 18 tot 23 uur. Zondag en maandag gesloten. Suggestiemenu: 35 euro. Elke donderdagavond live jazz, vrijdag- en zaterdagavond dj funky vinyl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content