Inventieve, verfijnde groentekeuken bij Heritage in het Gentse Patershol

© CWF&PH

Voor liefhebbers van ‘het nieuwe eten’, met groenten in de hoofdrol, is er Heritage, een sfeervol en intiem restaurant waar de koks hun best doen om het beste uit verse, lokale ingrediënten te halen. (**)

Het eethuisje vind je in het Patershol, midden in historisch Gent en op anderhalve minuut lopen van de Vrijdagmarkt.

Initiatiefnemer is Fabio Cammalleri. Hij werkt al tien jaar in de horeca en is aan zijn zesde project toe. Vennoot is chef-kok Sebastian Sandor, een Duitser met Hongaarse roots. De kok komt van het sterrenrestaurant Pastorale en deed eerder ervaring op in Japan.

Wij gingen met een gezond gevoel, maar een beetje onderkoeld naar buiten.

In Heritage zijn de porties kleiner dan volledige gerechten en groter dan tapas. De hoffelijke man die ontvangt en bedient, raadde ons aan om een menu te nemen of ieder vier gerechtjes van de kaart te kiezen. Om te drinken bij het eten, kies je uit een beknopte wijnkaart met keuze uit Italiaanse, Oostenrijkse en Hongaarse wijnen, en ook met aandacht voor biologische en natuurwijnen. Als aperitief was er een mocktail gebaseerd op matchathee, kweepeer, peterselie, basilicum en tonic: te zoet om de honger te scherpen en te duur om aan te raden (9 euro). Er kwamen welkomsthapjes, zoals koude wortel met quinoa en tofoe, warme knolselderbouillon en minipizza met rode biet en geitenkaas.

Wij startten met twee koude bereidingen. Ravioli van knolselder met zwarte peper werd aan tafel overgoten met truffelvinaigrette. Die truffel proefden of zagen wij niet, wat natuurlijk wel moet als je dat ingrediënt op de kaart vermeldt, zelfs al kostte deze portie slechts 13 euro. Plakjes zeebaars combineerde de chef met gepekelde kruisbes, selder en houtskoolroom (15 euro). Voor de tweede gang kozen wij opnieuw twee gerechtjes: koolvis met parelmoeren visvlees was gecombineerd met plakjes gebakken aardappel en gepekelde ui (17 euro) en yacon (appelwortel) gebruikte de chef met granen, venkel en burrata (16 euro). Alle bereidingen waren speels van samenstelling en puur en fris van smaak.

Het was een rustige avond, maar dat is geen reden om de verwarming halverwege de maaltijd uit te zetten. Wij lieten ons niet wegjagen en sloten af met twee frisse nagerechten: kweepeer met radicchio (roodloof) en amandelbereidingen (12 euro) en worteltaart met sorbet van duindoornbes en gepekelde vlierbes (12 euro). Wij gingen met een gezond gevoel, maar een beetje onderkoeld naar buiten.

HERITAGE

Type keuken: inventieve, verfijnde groentekeuken.

Sfeer & geluid: rustgevend.

Rekening: viergangenlunch 36 euro, vijfgangenmenu 59 euro, zesgangenmenu 72 euro en zevengangenmenu 84 euro. A la carte: gemiddeld 15 euro per portie.


Rodekoningstraat 12, 9000 Gent – 09 278 10 00 – heritage.gent

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content