Huis ten Ezele: Clandestien maar gedoogd

Het knus ingericht clandestien huiskamerrestaurant Huis Ten Zele in Brugge serveert smakelijke, klassiek geïnspireerde gerechten.

Nadat chef Yvo Degraeve zijn restaurant Mon Manège à Toi in Zeebrugge met succes had verkocht, stapte hij in vastgoed. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en hij begon in de privéwoning boven het vastgoedkantoor te koken voor vrienden en kennissen. Wat als een onderonsje begon, werd al snel the talk of the town.’t Huis ten Ezele opereert in de grijze zone. Het restaurant beschikt niet over de vereiste vergunningen, maar aan de verplichte aangiftes en bijdragen wordt netjes voldaan.

Het huiskamerrestaurant is maar tijdelijk. Degraeve hoopt in het najaar een officieel restaurant te openen aan de Ring van Brugge. Het huiselijke karakter met de open keuken en het Aga-fornuis neemt hij mee naar de nieuwe locatie. Tot dan kunnen de klanten terecht in zijn verborgen huiskamerrestaurant, dat met wat moeite te vinden is op de eerste verdieping van een oude brouwerij. In Yvo’s huiskamer, knus ingericht in ontspannen kasteelstijl, kijk je uit over een kooktheater, het podium waar de heer des huizes zijn onemanshow opvoert.

De vrije vogel is een klassiek ingestelde kok, die zijn royale, marktgebonden bereidingen parfumeert met kruiden uit de Provençe. Hij houdt van knoflook, olijfolie, aubergines en de zonnige smaken van rozemarijn en basilicum. Wij kozen het verrassingsmenu van vier gangen (63 euro). Carpaccio van rund kwam als vreemd maar smakelijk gerecht met gesmolten ganzenlever, morieljes, gedroogde pruimen en Comté. Mousseline van aardappel lag in het bord met gepocheerd ei, asperge, met de hand gepelde grijze garnalen en peterseliecoulis.

Het rosé gebraden vlees van zuiglam verscheen met mediterrane groenten, aardappelgratin en natuurlijke vleesjus. Aan de overkant kwam een perfect gegaarde moot tarbot op een bed van groenten met gekonfijte tomaat en m’hansa couscous. Tomaat gevuld met noten en citrusvruchten met vanille-ijs en vers geklopte advokaat vormde de afsluiter. (PvD)

Adres:
Oude Zak 1 (hoek Ezelstraat)
8000 Brugge
Tel. 0475/713.015

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content