Het Nieuwe Palinghuis: Royaal en strak geserveerd

Erik Haentjens runt bijna 30 jaar Het Nieuwe Palinghuis aan de oude voetgangerstunnel. In zijn vermaard visrestaurant neemt paling een bijzondere plaats in. Dankzij zijn reputatie krijgt hij tijdens het seizoen (maart-november) nog elke week dertig kilo wilde Oosterscheldepaling geleverd. Een hoog quotum dat voor hem net voldoende is en waar hij, gezien de beperkte wekelijkse aanvoer, trots op is.

Buiten het seizoen werkt hij met levende Canadese paling. Haentjens serveert de vis strak. Kervel (2/3) en peterselie (1/3) zijn de basiskruiden waar hij wat citroenmelisse en munt aan toevoegt. Zuring gebruikt hij niet omdat veel vaste klanten dat niet aangenaam vinden. Bij de paling wordt een mooi aangesneden citroen gepresenteerd zodat de eter zelf wat meer reliëf kan creëren. De chef gebruikt ook dieetzout wat de natuurlijke palingsmaak ten goede komt.

De paling (28 euro, of 19 euro als voorgerecht) wordt royaal geserveerd en wie meer wil, wordt zonder supplement bijbediend. De fijne frieten zijn van prima kwaliteit. Gasten worden onthaald met een bordje fijngesneden grana-padanokaas en verse gebakken kibbelingen. Ook deze zijn niet gekruid zodat men ten volle van de pure vissmaak kan genieten. Voor een koele Stella uit het flesje betaalden we 3 euro.

Het Nieuwe Palinghuis, Sint-Jansvliet 14, 2000 Antwerpen, 03 231 74 45. Maandag en dinsdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content