Hertog Jan in Zedelgem: Beste restaurant van België heropent deuren

De nieuwe Hertog Jan weet zich in een klap te positioneren als het nummer één van de Belgische restauranttop. Het driesterrenrestaurant ruilde Brugge voor een hoeve in Zedelgem en enkele weken na de opening is het alsof de zaak al jaren bestaat.

De nieuwe Hertog Jan weet zich in een klap te positioneren als het nummer één van de Belgische restauranttop. Het driesterrenrestaurant ruilde Brugge voor een hoeve in Zedelgem en enkele weken na de opening is het alsof de zaak al jaren bestaat. In de ruime keuken werkt het keukenpersoneel met een pincet in de hand rustig aan de opbouw van de eetbare artefacten: een babyworteltje hier, een plukje groene kruiden daar en wat eetbare bloemetjes om af te werken. De chef-kok Gert De Mangeleer volgt geconcentreerd het hele gebeuren.

In de grote eetzaal met een panoramisch zicht op de groente- en kruidentuin kan je in alle rust op een gedistingeerde manier tafelen en genieten. Het hijgerig sfeertje van vroeger met de heen en weer hollende obers en met de sommeliers die om de twee minuten een gesprek onderbreken om een nieuwe wijn voor te stellen, is er gelukkig niet meer. Die rust werd gecreëerd door minder amuses te serveren, de menu’s minder lang te maken, de gerechten groter te maken en door opnieuw te werken met een wijnkaart. Die kaart heeft 300 referenties met de grootste keuze tussen 60 en 90 euro per fles.

Ruim vier jaar lang waren de sterrenkok De Mangeleer en de topsommelier Joachim Boudens bezig met de voorbereidingen. Alles werd tot in de details uitgedacht: het ontwerp van de stoelen, de tafels, de borden, de vazen, enzovoort. De hoeve beschikt over een groente- en fruittuin van 1,5 hectare. Daarnaast is er de opbrengst van de 1 hectare grote tuin binnen de muren van Kasteel Peereboomveld. De menu’s van Gert De Mangeleer bestaan voor 75 procent uit groenten en kruiden, waarvan 95 procent uit de eigen tuin komt.

Aan het hoogstaande raffinement van dit eethuis hangt een prijskaartje dat even doet slikken: Hertog Jan is niet alleen het beste restaurant van ons land, maar ook het duurste. Er werd veel geïnvesteerd en als je daarbij de kosten van het veelkoppige personeel telt, weet je op voorhand dat het hier, ondanks de hulp van de vele partners, onmogelijk goedkoop kan zijn.

Pieter Van Dooveren

*****
Hertog Jan
Loppemsestraat 52
8210 Zedelgem
Tel. 050 67 34 46
www.hertog-jan.com

Zondag en maandag gesloten

Kader: 180 jaar oude schuur met moderne uitbouw
Onthaal: ontspannen en tot in de puntjes verzorgd
Keuken: verfijnde, lichte en gezonde gerechten vol natuurlijke, frisse smaken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content