Hedendaagse gastronomie aan de kust

Met verrassend eten en goed getraind, in strak pak gestoken bedienend personeel, weet restaurant Sel Gris, gelegen in Duinbergen, verwende lekkerbekken te epateren.

Na vijf jaar heeft restaurant Sel Gris in Duinbergen een nieuwe inrichting gekregen. Alles wat donker was, werd licht en alles wat licht was werd donker. Muurbanken verdwenen en stoelen, tafels en tafelaankleding werden geüpdatet. Alles ziet er nu weer op-en-top gestileerd uit en je hebt de indruk ruimer te zitten.

Vanuit het restaurant kijk je uit over strand en zee. Eigenaar/chef-kok Frederik Deceuninck en zijn medewerkers hebben op korte tijd veel gerealiseerd. De chef is een van gezondheid blakend werkpaard, vaak tot na middernacht bezig in de keuken en ’s ochtends al om zeven uur in de slagerij van zijn vriendins vader, om toch even bij zijn liefste te kunnen zijn. Werkdagen van achttien uur zijn hem niet vreemd.

De feestgerechten uit Sel Gris zijn complex en komen tot stand met behulp van de nieuwste machines en technieken. Met verrassend eten en goed getraind, in strak pak gestoken bedienend personeel, weet Frederik verwende lekkerbekken te epateren. De gemiddelde prijs van een voorgerecht is 40 euro, die van een hoofdgerecht ook. Goedkoop is Sel Gris niet en dat kan ook niet als je met eersteklasproducten en twaalf man personeel werkt. Via de lunch of het kleine menu kun je aan het prijzengeweld ontsnappen.

Wij proefden het prestigemenu Essenties en Smaken (85 euro of 115 euro met wijnen). Er werd geopend met zes hapjes, die vooral mooi waren, maar niet echt lekker of hongerscherpend. Op tafel kwamen acht soorten zout. Die zoutdegustatie hoort bij de naam van het restaurant, maar hoefde voor ons niet. Oosterscheldepaling werd geserveerd met geitenkaas, rammenas en sorbet van bladspinazie, en limoenhoning: een mooi en fris gerecht maar geen echte revelatie. Gelukkig ging het van dan af in stijgende lijn.

Tartaar van doorgerijpte kalfsbuiklap was smakelijk gecombineerd met sevrugakaviaar, raketmayonaise en op lage temperatuur gegaard kwartelei. Traag in hoeveboter gegaarde kreeft met asperges en Thaise jus bracht euforie. Roulade van konijn en spek ging gepaard met groene asperges, lamsoor en saus van morieljes: opnieuw bijzonder lekker!

Afsluiten deden wij met een modieus nagerecht van granny smith, yoghurt en ijzerkruid, gevolgd door een lolly van fruit en kruid. Toemaatje was versgedraaid vanille-ijs met warme soufflé.

Categorie: hedendaagse gastronomie
Keuken 8
Decor 7,5
Comfort 8
Service 8
Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Restaurant Sel Gris, Zeedijk 314, 8301 Duinbergen (Knokke-Heist)
050 514937. Lunch 32 euro. Menu’s van 65 en 85 euro.
Woensdag en donderdag gesloten (tijdens vakanties alleen de woensdag).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content