Hasselts restaurant focust op streekgebonden gastronomie

In het gastronomisch restaurant De Ambacht kiest de kok voor ambachtelijke producten. Hij omschrijft zijn keukenstijl als ‘klassiek Frans op eigentijdse wijze’.

Gastronomisch restaurant De Ambacht bevindt zich op de benedenverdieping van een hoekhuis in Hasselt en kwam bijna vier jaar terug in de plaats van het Spaanse restaurant Alegria.

De Ambacht heeft een bescheiden inrichting. Aan de deur staat een leefbak gevuld met zeewater die verder, op een gesloten kistje oesters na, leeg is. De verwarming gaat in de namiddag uit, waardoor wij een koude stoel kregen.

Artisanaal lekkers
De Ambacht is een tweemanszaak met Wouter Van Hoof aan de keukenpiano. De bediening en ontvangst zijn in handen van echtgenote Shannon van der Velde die ook sommelier is. Op zoek naar ambachtelijke producten gaat Wouter zelf de boer op. Hij is trots op varkensvlees van hoeve Ter Janne in Stevoort. De varkens lopen er vrij rond en worden grootgebracht met eikels en biologisch voer. Lam komt van de wei onder de hoogstambomen van bij Den Boogerd in Zoutleeuw.

Andere leveranciers van artisanaal lekkers zijn: zorgboerderij De Wroeter, kaasboerderij Catharinadal, schapenboerderij d’Acremont en geitencoöperatief De Levende Aarde. Brood en koekjes worden zelf gebakken, boter en roomijs worden zelf gedraaid. Er zijn dus goede intenties genoeg!

Onze menukeuze
Wij kregen vier verschillende broodjes gepresenteerd en wij kozen brood met beukennootjes uit eigen tuin. Op tafel kwamen rillettes, die wat ranzig waren. De prijzen om à la carte te eten zijn voor een relatief eenvoudig en onbekend restaurant sterk gekruid. Voor een stuk heilbot betaal je bijvoorbeeld 36 euro! Om de rekening binnen de perken te houden, kozen wij voor het driegangenmenu Impressies (45 euro).

De kurk ging van een Langhe Nebbiolo, Angelo, van Mauro Veglio, Piemonte 2006. Aan deze rode was niets mis. Maar met een prijskaartje van 40,70 euro was dit de goedkoopste wijn van de kaart. Shannon en Wouter zetten (te) hoog in!

Er verschenen hapjes, zoals gedroogde schapenworst, rivierkreeft en soepje van eekhoorntjesbrood. Voorgerecht was een stukje heilbot met gelakte paling, gele en witte biet, babyprei, moeraskruid en sap van oude kriekenlambiek.

Hoofdgerecht was met zorg gebakken patrijs met truffelaardappel, geglaceerde uitjes, schorseneren, raapjes en vossenbessen. Afsluiten deden wij met sorbet van court pendu-appel, mispel en peperkoek. Gebrekkige frisheid zorgde voor ongemak op de terugtocht.

Categorie: streekgebonden gastronomie
Keuken: 6,5
Decor: 6,5
Comfor:t 7
Service: 7
Prijs/kwaliteit geproefde menu: 6,5

Restaurant De Ambacht, Paggestraat 1, 3500 Hasselt, tel. 011 242918. Dinsdagavond, woensdag en zaterdag middag gesloten.
Zakenlunch 30 euro, menu’s van 45 tot 75 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content