Gust Gastrobar *** in Kortrijk: no-nonsense bereidingen uit de terroirkeuken

© CWF&PH

Het gastronomische restaurant Table d’Amis verhuisde van de rand naar het centrum van Kortrijk. Een aantal maanden later opende de Vlaamse gastropub Gust Gastrobar op de eerste verdieping haar deuren. Onze recensent ging er poolshoogte nemen.

Gust Gastrobar bevindt zich op de eerste verdieping boven het gastronomisch restaurant Table d’Amis en is opgevat als een Vlaamse versie van de in Engeland zo populaire gastropub. Initiatiefnemers zijn Matthieu Beudaert en Sofie Delbeke. Tien maanden voor de opening van Gust kwamen zij met hun gastronomisch restaurant Table d’Amis van de rand van de stad naar de Oude Dekenij, in het autovrije centrum van Kortrijk. Matthieu is kunsthistoricus van opleiding. Zijn interesse voor de kookkunst en zijn inzicht maakten van hem een gerespecteerde sterrenchef. Gust Gastrobar is opgevat als een levendige plek voor jong en oud, om in een losse sfeer een glas te drinken, de kleine honger te stillen op een kruk aan de bar, of om aan tafel te genieten van Vlaamse klassiekers uit de terroirkeuken.

Zo goed als alles wordt boven brandende kolen bereid

Gust heeft een eigen ingang met een trap die je naar de eerste verdieping brengt, waar een open, Scandinavisch zuiver ingerichte ruimte met veel natuurhout wacht. In het verlengde van deze eetzaal is er een stedelijk dakterras tussen de kruinen van de bomen. De ontvangst en bediening zijn attent en vlot. Het bestek staat in een glas op tafel. Het designmes is mooi maar gevaarlijk, omdat het alle kanten op glijdt. In de open keuken is Sebastien Ghyselen chef-kok. Hij werkt al acht jaar voor Matthieu en deed daarvoor ervaring op in bekende huizen (La Pinède in Saint Tropez, ’t Laurierblad in Berlare en Eddy Vandekerckhove in Marke).

Op de menukaart: no-nonsense bereidingen die nauw zijn verbonden met onze eetcultuur. In de keuken neemt de Mibrasahoutskoolgrill een belangrijke plaats in. Zo goed als alles wordt boven brandende kolen bereid, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende temperatuurzones. Zo kan de kok verwarmen, koken, braden, bakken en roosteren, waarbij de smaak van de houtskool telkens subtiel aanwezig is. Het controleren van die temperatuurzones van de Mibrasa is een gevoelsspel dat slechts door ervaring kan worden aangeleerd. De spijskaart krijgt ondersteuning van een wereldse wijnkaart met een beperkte keuze aan wijnen per glas, aangevuld door een collectie kwaliteitsbieren, waarvan drie uit het vat.

Er waren twee bereidingen uit het repertoire ‘Kleine Gust’: preskop van oren en kaken van brasvar met een vleugje sherry, een frisse salade, mosterd en gepekelde rode ui (9 euro), en escaveche van makreel met vierge-saus, gerookte knolselder, noten en zaden (10 euro). Als verleidelijk tussenhapje was er oester uit de baai van Saint-Vaast, opgediend met schuim van eigen vocht (2,50 euro per stuk). Hoofdgerecht was een in een gietijzeren schaal op de Mibrasagrill bereid haantje met Maman Lili-cider, seizoengroenten en aardappelen (24 euro).

Deze vakkundig uit eersteklasproducten bereide, verzorgde en smakelijke maaltijd werd besloten met taart van intens smakende chocolade, biscuit en uitgesneden partjes sinaasappel.

Gust Gastrobar

Sint-Maartenskerkhof 8

8500 Kortrijk

056 31 34 30

gastrobargust.be


Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Lunch: dagschotel met soep 20 euro. Parking Houtmarkt.

Partner Content