Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal

Nunchi. © Michel Vaerewyck

Van een ex-tegelfabriek over een oud-ijzerwinkel tot een vintage ark van Noah: eten wat de pot schaft, op plekken die haasje-over spelen tussen vroeger en nu. Proef Gent aan de hand van deze onverwachte eetplekken.

PLUS

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

Voor organic salads, juices and more is er de nieuwe gezonde plek van de zusjes Sofie & Lien Cocquyt. De ingrediënten voor de salades, koudgeperste sapjes, ontbijten en pure desserts zijn 100 procent biologisch en liefst van eigen bodem. Ze koken zonder geraffineerde suikers, tarwe en koemelk. Of het nu voor een ontbijt is met een frisse açai bowl en een green smoothie bowl met granola topping of voor een lunch met vegan detox salade: alle gerechten zijn met liefde bereid. Voor de zoetekauw is er een dagdroom van genot: Lily’s&Hannas raw organic vegan Ice Dream zonder melk, gluten of additieven. Het is gewoon heerlijk om zonder schuldgevoel gezond en bewust te snoepen in deze groene hotspot, waar kunststof wordt geweerd en natuurhout domineert.

Ajuinlei 14, 9000 Gent, www.plus.gent


NOAH

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

Sinds juni vorig jaar dobbert er in de docklands van Gent de ark van Noah. Het bootrestaurant met aperobar wordt uitgebaat door interieurarchitecte Sigrid Hubloux en voormalig tv-regisseur/kok Inge Staelens. Het is een originele locatie op het water voor een wekelijkse lunch. Donderdag- en vrijdagavond houden de dames late evening apero met hapjes. Zomers is het bij mooi weer heerlijk zitten op het dek. In de winter verplaatst het gebeuren zich naar de laadruimte, die werd ingericht met lange aanschuiftafels en enkele kleine tafels. Zowel boven op het dek als in de laadruimte heb je zicht op het water en de reusachtige blauwe kranen. Het eten bestel je aan de toog, voor de keuken. Aan de muur hangt een leien bord dat vertelt wat de pot schaft. De bereidingen focussen op Gents en gezond. Er is een gevarieerd aanbod van zuurdesemcroques, met uitgebreid saladebuffet. Noah ligt aangemeerd aan de Handelsdokkaai, achter het postgebouw vlak bij het Stapelplein.

Handelsdokkaai 3, 9000 Gent, 09 223 66 89, noah.gent


ALICE

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

Met Alice brengt horecaondernemer Eric de Wagenaere een ode aan zijn moeder, Alice De Witte, die werd geboren in 1930 in Zelzate en stierf toen hij twaalf was. Ze groeide op in de kruidenierswinkel van haar ouders als oudste van twaalf kinderen. Eethuis Alice is ondergebracht in het vroegere gebouw van Coeur d’Artichaut, dat zelf verhuisde naar het Ghendt Marriott hotel aan de Korenlei. Op het gelijkvloers van het monumentale huis bevinden zich drie vertrekken met hoge deuren en beschilderde plafonds. Alice is ingericht als een nostalgisch poppenhuis. Aan het fornuis staan gerenommeerde chefs in voor een eerlijk, smaakvol assortiment authentieke spijzen. Je kan er rustig klein of uitgebreid ontbijten, lunchen of koffie drinken en snoepen van huisbereide taarten. Op zondag kan je er terecht voor een brunch met een glas prosecco, vers sap, warme drank en een zoet en hartig buffet naar hartenlust.

Onderbergen 6, 09 277 92 35, 9000 Gent, alice-gent.be


ALIX

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

Deze table d’amis met een droom van een groene stadstuin, terras en bar, ligt verscholen langs de drukke Kortrijksesteenweg. Alix Aelterman studeerde voor handelsingenieur, en bekeerde zich tot de horeca. Ze ontvangt haar gasten achter de grote houten deur van haar ouderlijk huis. Het sfeervolle pand met parketvloeren werd oorspronkelijk gebouwd op het einde van de 19de eeuw door een baron. De houten tafels en oude schoolstoelen versterken de nostalgische uitstraling van de locatie. De keuken bevindt zich in het midden van de living en het zijn jonge vrouwen die in de pannen roeren. Hun bereidingen smaken vertrouwd en zijn klaargemaakt met verse, seizoensgebonden ingrediënten. Er worden verschillende concepten en formules aangeboden, wat ervoor zorgt dat Alix wordt gewaardeerd door een gevarieerd publiek. In het weekend is de plek geliefd door jonge gezinnen, die worden aangetrokken door de zondagse brunches of zomerse picknicks.

Kortrijksesteenweg 206, 9000 Gent, 09 328 94 38, alixtablejardin.be.Ook voor catering en workshops.


BAR WUNDERBAR

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

Dit eethuisje ligt op een bijzondere plaats in de buurt Voormuide bij Dok Noord. De buurt werd ontdekt door creatieve bedrijfjes en jonge gezinnen. Op de plek van een kleine garage opende ruim twee jaar geleden Wunderbar. Het is een project van Esther Haddad en David Marquenie. Ook zij geloven in de toekomst van de wijk, waar de prijzen van de panden nog haalbaar zijn. Esther en David voelen zich goed omdat zij niet hoeven te concurreren met het overaanbod in het centrum. Mensen die houden van de speciale sfeer in Wunderbar en van de Libanees getinte keuken met wraps en burgers, schrikken er niet voor terug om uit alle hoeken van het land hier te komen eten. De inrichting is sympathiek alternatief, heeft Amsterdamse en Berlijnse invloeden en is met kleine middelen samengesteld uit meubilair, dat al een eerste leven achter de rug heeft. Bestellen en afhalen doe je aan de toog.

Dok Noord 23, 9000 Gent, 0488 97 97 40, wunderbargent.be


MÉMÉ GUSTA

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

Nele Smet en Jan Hendrickx eindigden in 2016 op de vierde plaats in de VTM-uitzending Mijn Pop-up restaurant. In september installeerden zij zich in het pand waar zich voorheen het restaurant Jardin Bohemien bevond en openden Mémé Gusta. De naam is een ode aan de grootmoeder en overgrootmoeder, twee vrouwen wiens kookkunst beide uitbaters inspireerde om in hun voetsporen de Vlaamse gerechten uit hun jeugd te presenteren. Uit het achterhuis, waar de keuken half zichtbaar op volle toeren draait, geurt het naar oude Vlaamse gerechten, zoals Toatsjespap of karnemelkstampers (puree met karnemelk, nvdr), toast met champignons, gebakken paling, waterzooi en riz condé. Specialiteit is stoofvlees met Corsendonks patersbier. De dagschotel kost 15 euro.

Burgstraat 19, 9000 Gent, 09 398 23 93, meme-gusta.be


NUNCHI

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

In deze nieuwe, minuscule bentobar met maximum twaalf plaatsen richt men zich vooral op take-away. De creatie ontsprong uit het brein van de piepjonge Henriette Valstar, die bedient, en Michel Pilozzi, die in de open minikeuken wereldse gerechten met Koreaanse en Japanse toets bereidt. De wok is zijn trouwe attribuut. De twee doen alles om de wensen van de klanten in te vullen en om de prijzen laag te houden : een bentobox van afbreekbaar materiaal met drie gerechtjes kost slechts 8,90 euro en een box met vijf gerechtjes komt op 12,50 euro. Je kan kiezen uit vis, vlees of vegetarisch als hoofdbestanddeel. Wat gedacht van een Koreaans gekruid spiced pulled deer, gebakken tempeh of ceviche van verse ansjovis ? Daar kan je Indonesische prinsessenboontjes of spicy komkommerspaghetti bijnemen en een Peruviaanse zoete aardappel. Losse gerechtjes komen op 4,5 euro per stuk en een glaasje huisgemaakte limonade komt op 2,50 euro.

Baudelostraat 37, 9000 Gent, 0486 77 50 58, nunchi.eu


AU NOM DU PIED

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

De twee zussen Dymphne en Bernice Poppe openden enkele maanden geleden een hippe conceptstore in een ijzerwinkel uit de vorige eeuw. Het is de ideale plaats voor wie op zoek is naar bijzondere accessoires, juwelen van jonge ontwerpers, schoenen voor vrouwen en mannen van het merk United Nute en Scandinavische vintage en design interieurobjecten. Au Nom du Pied heeft daarnaast een toog met zoet en hartig gebak (crumble met rode vruchten, appelcake) en quiches (courgette en zalm).

Je bestelt er ook salades of een croque Chanel met mozzarella, Serranoham en huisbereide ketchup of drankjes als koffie, gin tonic of Papegaaibier uit Diksmuide.

Steendam 110, 9000 Gent, 0473 53 23 40 of 0495 72 26 26, aunomdupied.be


KARREAUX

Gentse geschiedenis op je bord: 9 restaurants met een verhaal
© Michel Vaerewyck

Chef-kok en zaakvoerder Karel De Clercq is amper 21 jaar oud. Zijn nieuwe restaurant Karreaux vervangt het vroegere Yanko. De naam refereert naar de twee eeuwen oude tegelfabriek, die er ooit was ondergebracht. De sfeervolle inrichting met baksteen, roestig staal en grof geschaafd hout past perfect bij het gebouw. Achterin de gelagzaal leidt een brede festivaltrap naar de tussenverdieping. Karel De Clercq heeft zich voorgenomen om puur te koken op semi-gastronomisch niveau.

Hij geeft de voorkeur aan lokale, dagverse seizoenproducten. Dat is meteen ook de reden waarom de keuze zich beperkt tot een tiental bereidingen. ’s Middags serveert hij een tweegangenlunch met koffie en water aan de prijs van 25 euro. ’s Avonds kan je kiezen uit een menu van drie, vier en vijf gangen, dat maandelijks verandert (40/50/60 euro).

Henleykaai 4, 9000 Gent, 09 233 62 84, karreaux.be


(Tekst Pieter van Doveren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content