Gedurfde gastronomie in hartje Bergen

Het trendy restaurant Vilaine Fille Mauvais Garçon in Bergen heeft de naam van een chanson van Serge Gainsbourg. Op het bord verschijnen eigenzinnige gerechten met zuiderse invloeden.

Je hoeft nog niet in de rij te gaan staan voor een tafeltje bij Vilaine Fille Mauvais Garçon. Het restaurant, op een boogscheut van de Grote Markt van Mons, opende in mei vorig jaar en wordt onregelmatig bezocht.

De Waalse pers schreef positief over dit trendy adresje dat in de markt werd gezet door Albano Caico, en toch bleef de stormloop uit. Dat komt omdat de kleinhandelaars van de rue de Nimy maandenlang door straatwerken werden geterroriseerd. Chef-kok is Pierre Kaisin. Hij werd vijf jaar culinair opgevoed in Villa Lorraine. Hij brengt eigenzinnige, gedurfde gerechten met zuiderse invloeden. Dat is in Bergen wat riskant, want de inwoners van de historische stad zijn conservatief.

Onze keuze

Wij werden verwelkomd door de geur van een sterfputje en door een goedlachs meisje dat met de handen over elkaar bleef staan, terwijl wij ons uit de jassen werkten. Bij de inrichting werden oud en nieuw gecombineerd. De spijs- en drankenkaarten zijn keurig uitgevoerd en de prijzen zijn van het niveau dat men kwaliteit mag verwachten.

Wij kozen het viergangenmenu van 45 euro en kregen lekker brood en goede boter. Er kwam een hapje van zwezerik met kardemom en paprika. Voorgerecht was een wild samengestelde salade met rafels van kabeljauw en krab, gekonfijte zoete aardappel, arganolie en koriander. Aan de overkant kwam tartaar van gekapt rood vlees van eend, gedroogde vijgen en gember. Bij dit gerecht miste iets!

Vormtaartje van stukjes kalfsschenkel met mergpijp kwam met puree van paprika en bruine vleessaus, opgefrist met citroenzeste. Aan de andere kant verscheen halfrauwe zwaardvis van de grill met de flauwe smaak van tamarillo, gekookt in Luikse siroop en opgediend met… grijze garnalen. Dit vonden wij een merkwaardige en niet geslaagde combinatie.

Het glas werd gevuld met een Vin de Pays d’Oc, Les Clefs de Terre Dieu, Syrah Vieille Vigne 2009, een koppige en vlakke rode uit de Languedoc, die te duur werd verkocht (25 euro). Als hoofdgerecht was er contrefilet van doorgerijpt vlees, op het bord gebracht met mousseline van pastinaak en serranoham, broccoli in brickdeeg en vleessaus met ontdooide, glibberige cantharellen.

Er waren twee verschillende nagerechten: karamel- en banaangebak met mislukte chips van kiwi en chocoladegebak met lopende kern, marmelade van bloedsinaasappel en vanille-ijs. (PvD)

Vilaine fille mauvais garçon, 55 rue de Nimy, 7000 Bergen, tel.
065 66 67 62. Maandag, zaterdagmiddag en zondagavond gesloten. Lunch: 24 euro, menu 45 euro.

Categorie: inventieve gastronomie
Keuken: 6,5
Decor: 6,5
Comfort 7
Service: 6,5
Prijs/kwaliteit: 6,5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content