Gastropub Eén Twee Vijf in Gent: comfortabel eten met een gastronomische signatuur

© CWF&PH

Restaurant Eén Twee Vijf is een aanrader voor wie van elegante comfortfood houdt in een warme, ongedwongen sfeer. (***)

Twee vrienden openen samen een gastropub. Het begin van een flauwe mop? Nee hoor, de waarlijke en objectieve ontstaansgeschiedenis van Eén Twee Vijf, het ongedwongen restaurant van Tomek Mroszczak en Lieven Cobbaut. Tomek bestierde tot voor kort de keuken van Ganzerik en leerde de stiel bij Veranda, De Vitrine en J.E.F. Lieven deed ervaring op als front of house manager in het hotelwezen.

Op de prima opgestelde kaart vind je drie hapjes, drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en – u raadt het al – drie desserts.

De dungesneden pastrami (8 euro) die we proeven als hapje bij het aperitief heeft het op ons hart gemunt. Het mooi dooraderde vlees is boterzacht en wordt elegant bijgestaan door een lichtzoete dressing met mosterdzaad. Met de fishcakes (7,5 euro) opent de chef een volledig ander register dat vol krachtige smaken zit: pittige mayonaise, citroengras en koriander.

Wat je in het bord krijgt is bijzonder elegant, zonder dat je te veel geld kwijt bent.

Een vleeskroket (15,5 euro) is een zonde die ik, volledig incognito uiteraard, met regelmaat durf te plegen in de context van het zondagse frituurbezoek. Als het plots mogelijk blijkt om deze ervaring te beleven in een gastronomisch verantwoorde omgeving twijfel ik geen seconde. De kroket komt met een dragonmayonaise, een kruidige crumble en een fris aangemaakte salade. Gevuld met smakelijk draadjesvlees en omhuld met de ideale kroketkorst, die kraakt dat het een lieve lust is.

Aan de andere kant van de tafel gaat het er volledig anders aan toe, maar niet minder plezierig. Het mes wordt gezet in een stuk gegrilde prei met teriyakisaus (13,5 euro) met een gepekeld eitje, komkommer en gepofte rijst. Diepe, volle en vlezige smaken in een volledig vegetarisch gerecht: je moet het maar doen.

De griet met mousseline en venkel (27,5 euro) is een klassiek smakend, behaaglijk en rijk gerecht. Ik kijk dan ook met jaloezie in het bord van de tafelgenoot. Om een duistere reden heb ik het gerecht met courgette en quinoa gekozen (22 euro). Ik heb een heel onderkoelde relatie met quinoa, dus het ligt aan mij, niet aan de chef. Het is een goed gebalanceerd gerecht waar de zachte smaken van de gegrilde courgette en de quinoa worden opgepept door een lekker pittige geitenkaas.

Eén Twee Vijf brengt comfortabel eten met een gastronomische signatuur. Wat je in het bord krijgt is bijgevolg bijzonder elegant, zonder dat je te veel geld kwijt bent. Dat de atmosfeer van het café dat vroeger in het pand huisde nog levend is gehouden, maakt dat je hier gewoon kunt binnenstappen op eender welke doordeweekse dag. Wat ik van harte aanraad.

Eén Twee Vijf

Type keuken: elegante comfortfood, veelzijdige en verrassende bier- en wijnkaart.

Sfeer & geluid: strak en warm interieur, ongedwongen sfeer.

Rekening: voorgerechten tot 15,5 euro, hoofdgerechten tot 28 euro.


Molenaarsstraat 125 9000 Gent – 09/311 52 15 – Eentweevijf.be

Gesloten op zaterdag, zondag & woensdagavond.

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content