Eten in een burgerpaleis

Restaurant Ruben’s (Roeselare) is ondergebracht in een beschermd herenhuis, dat dateert van 1897.

Restaurant Ruben’s is te vinden in de industriële Spanjewijk in Roeselare en heeft zijn onderkomen in een beschermd burgerpaleisje, dat in 1897 werd opgetrokken door een brouwer. Binnen- en buitenkant zijn opvallend goed bewaard gebleven en het geheel is een staalkaart van pompeuze Vlaamse neorenaissancestijl. De opulent gedecoreerde eetvertrekken geven uit op een privépark met respectabele bomen.

Ruben Vancalbergh en Lindsy Jonckheere kennen elkaar van Ter Groene Poorte. De twee openden drie jaar terug Ruben’s, met de bedoeling om een populair restaurant in de markt te zetten en beetje bij beetje het niveau te verhogen. Ruben maakt deel uit van de nieuwe lichting van jonge West-Vlaamse chefs en leerde het vak in toprestaurants als Hof van Cleve, Sea Grill en De Librije. Hij houdt, zoals heel wat West-Vlaamse koks, van stoofgerechten. Het liefst bereidt hij langzaam in eendenvet gegaarde varkensnek.

Het Ruben’s menu (40 euro)

Wij werden ontvangen door de vrouw des huizes die niet meer zei dan nodig was. Er kwamen vijf mooi ogende maar niet echt verfijnde hapjes. Voorgerecht was een taartje van gemarineerde zalm en aardappelbrokken, bedekt met een gebakken eitje, omringd door dillesaus en fout begeleid door briochetoast vol vanillearoma. Aan de andere kant kwamen drie bereidingen met oester: natuur, gefrituurd met soepje van waterkers en gegratineerd.

Het hoofdgerecht bestond uit tot rafels gestoofde varkenswang met verkookte groenten, plakkende risotto met parmezaankaas en glibberige cantharellen. Aan de andere kant kwam heilbot, die door te lange bewaring op ijs veel van zijn waarde had verloren. De waterige, uiteenvallende vis werd opgediend met paprikasaus, blokjes boterwortel en waterige bloemkool. Niet zuiver smakende perentaart, rijstpap met zure banketbakkersroom en lekker speculaasijs vormden de afsluiting van een teleurstellende maaltijd, die niet in overeenstemming was met de verwachtingen die werden gecreëerd door het op internet vermelde palmares van de chef.

Categorie: gastronomie in historische omgeving
Keuken: 6
Decor: 7
Comfort: 7
Service: 6,5
Prijs/kwaliteit geproefde menu: 6

Pieter van Doveren/Bewerking: David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content