Eerherstel van de hamburger

Klassieke gerechten zijn weer in. Hamburgerrestaurant Ellis Gourmet Burger speelt daar aardig op in.

Alles heeft z’n tijd. Na de overdrijvingen van de moleculaire keuken en extreme food pairings wordt teruggegrepen naar vertrouwde waarden. Gerechten uit de klassieke keuken zijn weer bon ton. Voor Thierry, Yannick, Amaury, Kristof, Robin en David is het moment aangebroken om de hamburger te herwaarderen. Voor de zes ondernemende fastfoodfoodies is een hamburger geen junkfood maar comfy food. Zij zetten hun schouders onder een gemeenschappelijk project: Ellis of het eerherstel van de burger.

Aan de creatie van een reeks gourmetburgers gingen maanden research vooraf. Hiervoor ging het zestal op queeste in binnen- en buitenland. De resultaten werden bijeengebracht maar de ultieme, perfect gebakken, zacht-sappige gourmetburger werd nergens ontdekt. Doordat op de kwaliteit van basisingrediënten wordt bespaard, verliest de hamburger immers overal aan kwaliteit. Er bleef dus niets anders over dan met alle opgedane kennis die ultieme gourmetburger zelf te creëren. Na de onderzoeksperiode volgde een periode van ontwikkeling. Het team vertrok daarbij van het oorspronkelijke recept.

Voor de samenstelling van hun patty kozen ze rundvlees met een vetgehalte van zo’n 20 procent dat eerst in dobbelstenen wordt gesneden, vervolgens tweemaal wordt gemalen, gekruid met peper en zout, en naar wens wordt gebakken op de grill. Het broodje wordt speciaal voor Ellis geproduceerd uit durumbloem en gebakken in speciaal formaat, afgestemd op de 160 gram wegende patty. Bij de compositie van de gourmetburger werd erop gelet dat het geheel niet te hoog wordt: in een hamburger moet je kunnen bijten!

Ellis Gourmet Burger opende half mei en wij waren er als de kippen bij om de wereldcreatie van de ultieme gourmetburger op het bord en tussen de kiezen te beleven. Het hamburgerpaleis is van bescheiden afmetingen en heeft een aangename actuele inrichting. In afwachting van de bestelde burgers kozen wij twee foodshots (3,50 euro per stuk): een glaasje met tomaat en mozzarella (waar was het basilicum?) en een glaasje met gebakken groene asperges en schors van parmezaankaas.

Wij vonden de shots braaf van samenstelling en misten kruiding. Na zeven minuten verscheen op tafel een smakelijke bun (broodje) met sappige vlees-patty, cheddar, gerookt spek, sla, tomaat, rode ui, augurk en gemengde salade (8,50 euro) en een smakelijke lamsburger met gerookt spek, guacamole, sla, verse koriander en zoete chilisaus (10 euro). Als begeleiding waren er correcte frieten van industriële makelij (3,50 euro) en een groene salade (3 euro). (PvD)

Keuken: 7
Decor: 7
Comfort: 7
Service: 6
Prijs/kwaliteit: 7

Ellis Gourmet Burger, Sint-Katelijneplein 4, 1000 Brussel. 02 5142314. Alle dagen open. Donderdag t/m zaterdag 12-24 u., andere dagen 12-22 u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content