Drie folkloristische restaurants in Brussel

Elke grote stad heeft van die eetplaatsen waar de klok stilstaat. Mensen komen er voor een hap nostalgie. Drie aparte adressen in Brussel.

Elke grote stad heeft van die eetplaatsen waar de klok stilstaat. Mensen komen er voor een hap nostalgie.

In ’t Spinnekopke is zo’n folkloristische plaats in het hartje van de Brusselse benedenstad. In het eeuwenoude estaminet zijn de gerechten op de spijskaart in het Brussels opgesteld: “heirink geprepareit à la Jefke” (de chef-kok heet Jean Rodriguez), “tomat met gerrenoet” (garnalen), “panch (pens) mi ajoinconfiteu” … Bereidingen met bier zijn troef. Om de dorst te lessen is er een ruime keuze artisanaal gebrouwen bieren, waarbij de betere geuze en lambiek.
In ’t Spinnekopke , Bloemenhofpleintje 1, 1000 Brussel, tel. 02/5118695.

La Bonne Humeur is maar een halve eeuw oud en serveert vanaf de opening royale porties nostalgie. In deze volkse frituur, met mosselen als specialiteit, komen ook andere culinaire evergreens aan bod, zoals paardensteak, zuurkool en paling in het groen. Decor en gerechten geven de bezoekers heimwee naar vroeger. Als herinnering neem je de frituurluchten in je kleren mee naar huis.
La Bonne Humeur , Leuvensesteenweg 244, 1000 Brussel. Tel. 02/2307169.

Le Chapeau Blanc is populair bij de aanhangers van voetbalclub RSC Anderlecht. Voor de wedstrijd komt het voetbalvolk massaal naar het Dapperheidsplein om de buikjes te vullen. Le Chapeau Blanc dateert uit 1890 en werd in de jaren ’90 opgekalefaterd. De supporters van “paars en wit” komen in Le Chapeau Blanc “zwansen” bij gepersileerde mergpijpen, gepaneerde varkenspoten met gribichesaus, AAAAA-andouilette met Gentse mosterd, kalfskop in tomatensaus, “onglet” (rundkraai of slagersbiefstuk) met uien in rode wijn of cassoulet uit Toulouse. De bediening is vriendelijk en wanneer er geen plaats vrij is, krijgt men een glaasje sangria aangeboden op het terras. Als het niet regent!
Wayez straat 200, 1070 Brussel. Tel. 02/5200202.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content