Dorp Vier in Poederlee: laat die twee jongens maar doen

© CWF&PH

Een nieuwe zaak moet de culinaire leegte opvullen in het landelijke Poederlee. Onze recensent ziet veel potentieel.

Poederlee, door de bewoners uitgesproken als puijel, was vroeger een vrije heerlijkheid en werd later verheven tot baronie. Vandaag is Poederlee een deelgemeente van Lille, en een aangename plek om tussen de vele konijnen te wonen. Wat echter ontbrak, was een laagdrempelig gastronomisch restaurant, en die leemte proberen Tim Swiers en Ilan Van Vaerenberg sinds januari op te vullen.

‘Er wordt op niveau gekookt, de bereidingen zijn complex en vragen handenarbeid’

De twee kompanen zijn afkomstig uit Kessel en Itegem en kennen elkaar sinds de middelbare school. Na hun beroepsstudies werkten ze onder meer in het Marriott Hotel, restaurant Elckerlijc, Auberge du Pêcheur en ’t Zilte. Twee jaar terug begonnen ze plannen te smeden voor een eigen zaak. In Poederlee botsten ze op een failliete brasserie. Dorp Vier opende op 27 januari. Tim en Ilan zijn vastberaden om de zaak beetje bij beetje uit te bouwen. Kempens cosy is het nog niet, en dat komt vooral door de koude tegelvloer en kale muren. Ilan staat in de open keuken en wordt geholpen door souschef Yana François, de vriendin van Tim.

Verhalen

Er wordt op niveau gekookt, de bereidingen zijn complex en vragen handenarbeid. ’s Avonds groeit de toeloop, voor de lunch mag er nog wat schot in komen, en worden klanten gelokt via het lunchmenu (één gang 19 euro, twee gangen 25 euro). De menukaart verzamelt plezierig gebrachte gastronomische gerechten. Het à-la-carterepertoire is beperkt en de aandacht wordt geleid naar ‘The Chef’s Choice’, met een vijftal bereidingen. Die hebben door hun benaming een verhaal te vertellen en vormen de basis voor het menu (drie gangen 39 euro, vier 47 euro, vijf 55 euro). Daarbij kan je kiezen uit verschillende drankenformules. Wij nipten van een lekker glaasje biovermout, Kiss my Nuts, bereid door Wouter Vandekerkhove met jonge walnoten, kardemom en kruidnagel als smaakmaker.

A Belgian is going to explore the world was de eerste bereiding, rond afgebrande inlandse asperges en grijze garnalen, gecombineerd met basilicum en wasabi. Niet alleen mooi, maar ook lekker. When a child becomes greater than her mother was de benaming van een zomerse lamstartaar met kwarteldooier, succesvol gecombineerd met paling, schapenyoghurt, prei en poeder van zeewier. Kamo ga negi o shotte kuru is volgens Tim een Japans gezegde dat betekent dat een duif met een champignon op zijn rug naar je toe komt. Maar eigenlijk gaat het over een eend met een prei op zijn rug, en betekent het dat een gelukkig toeval je overkomt. Dat geluk bestond in dit geval uit: dumpling van duivengehakt in bladerdeeg, op rozemarijn gekonfijte pootjes en kort gebraden duivenborst met beukenzwam, spinaziepreparaties en crumble van olijf. Watch out the pomelo is going nuts stond dan weer voor frisse citrusstructuren met rijstcrème. De afsluiter van een originele en smakelijke maaltijd.

Dorp 4

2275 Poederlee

014/71.72.03

Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten.

dorpvier.be

Partner Content