Dim Dining: Japans georiënteerde bistro

© cwf en PH

Voor de liefhebbers van de Japanse keuken is er Dim Dining, op de plek waar vroeger bistro De Koraal ondergebracht werd. Hier snoep je van exquise, Japans georiënteerde hapjes.

Het historische pand is van Johan Segers, die aan de overkant zijn restaurant ’t Fornuis heeft. Vroeger was op dit adres bistro De Koraal gevestigd en at je er kreeft, truffel en kaviaar aan de toog. Vandaag is er Dim Dining en snoep je van exquise, Japans georiënteerde hapjes.

De rustieke inrichting met veel donker gevernist hout, patrijspoorten, een oude stoof, een grote katrol boven de bar, en een waterpomp is gebleven en houdt het midden tussen een zeemansestaminet en een Japanse eetbar.

Nieuw is de jonge Dimitri Proost (22). Hij kokkerelt voorovergebogen, heel geconcentreerd achter de toog en behelpt zich met een minimum aan materiaal en ruimte. Twee vuurtjes, een oventje en wat luchtledig getrokken zakjes van de in ’t Fornuis voorbereide gerechten : daarmee voorziet Dimitri maximaal zestien couverts van eten.

Dim Dining: Japans georiënteerde bistro
© cwf en PH

Onze keuze

Als heerlijk verrassingshapje zetten plakjes in huisbereide, sappige pastrami van Australisch wagyuvlees de toon. Verder is er keuze uit tien gerechtjes, waarvan drie warme ; tussen voor- en hoofdgerechten wordt er geen onderscheid gemaakt. Er zijn vier verschillende sushi’s en er is kaviaar Imperial Heritage Connoisseurs Malossol (30 g – 75 euro). Op de kaart staat een twintigtal flessen wijn, waarvan het merendeel boven de 50 euro. Een vijftal wijnen is per glas verkrijgbaar.

Wij kwamen met twee en bestelden om te delen. Gelakte aubergine was warm (8 euro), spinazie met sesampasta koud (5 euro). Ook ansjovis met aubergine en gemarineerde paprika was koud, mooi en lekker maar gepeperd van prijs (15 euro). Rundertartaar en foie gras met kapperbes werden geserveerd op toast en ook hier likten we duimen en vingers af, ondanks de flink gekruide prijs (20 euro).

Dim Dining: Japans georiënteerde bistro
© cwf en PH

Twee stuks, à la minute, voor onze neus gemaakte sushi met hamachi (een soort makreel) en gepekelde gember waren ingestreken met gerookte soja (8 euro). Langzaam gegaarde en met miso gemarineerde kwartel kwam op smeulend cederhout en wist opnieuw te verrukken (18 euro). Daarbij dronken wij open wijnen van redelijke kwaliteit. Als toegift was er een kommetje diep doorsmakende misosoep met tofoe, Chinese paddenstoelen en pijpajuin. (PvD)

Dim Dining : Leeuwenstraat 1, 2000 Antwerpen. 03 226 26 70. Dinsdag en woensdag gesloten.

Keuken 7,5

Decor 7

Comfort 6

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7

Dim Dining: Japans georiënteerde bistro
© cwf en PH

1. De chef

Dimitri Proost ging naar de Stella Maris-school in Merksem, volgde zes maanden les in Parijs aan de Ecole Ritz Escoffier, liep stage bij Hakkasan in Londen en bij Yamazato in Amsterdam en werkte anderhalf jaar voor Johan Segers in ’t Fornuis en Te Kook.

2. Favoriete kookstijl

De jonge kok is verliefd op de Japanse keuken. Eigenlijk is het de hele Japanse cultuur die Dimitri fascineert : de mensen, de mentaliteit en het gestructureerde in alles. De driesterren-sushibar Jiro in een metrostation in Tokio heeft op hem een grote indruk gemaakt.

3. Favoriete leverancier

Luc Hoornaert van swaffou.com en swaffood.com is Dimitri’s coach : hij geeft hem advies en bereidde zijn reis naar Japan voor. Hoornaerts culinaire kennis is breed en indrukwekkend.

Dim Dining: Japans georiënteerde bistro
© cwf en PH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content