‘De Superette’ in Gent: Goed voor lichaam en planeet

Rose Greene en Sarah Lemke (vooraan) van De Superette – waar men vooruitstrevend te werk gaat met oude tradities. © Cwf&ph

Wij brachten nog eens een culinair bezoek aan de alomgeprezen Gentse ‘Superette’ van superkok Kobe Desramaults, Rose Greene en Sarah Lemke, dit jaar verkozen tot ’s lands beste nieuwe restaurantconcept.

In Gent, in de buurt van het Zuid, opende vorig jaar De Superette. De bakkerszaak annex brood-, grill- en pizzarestaurant is een project van superkok Kobe Desramaults (In de Wulf, De vitrine) en zijn naaste medewerkers Rose Greene en Sarah Lemke. Vroeger was dit Superette Edwin. De naam op de façade bleef, en Scandinaven installeerden er een houtoven.

Filosofie

In De Superette draait alles rond manueel gebakken zuurdesembrood, gemaakt met bloem van biologische granen, gemalen in oude windmolens. Sarah Lemke leerde zuurdesem bakken in de Verenigde Staten. Zij belandde via de sociale media bij Kobe. Rose Greene komt uit Ierland en is al vijf jaar aan de slag in de keuken van In de Wulf.

De Superette is een onderdeel van het Wulvennest, dat is gevuld met jonge wolven die dezelfde filosofie rond eten en drinken delen. De wolvenwelpen gaan vooruitstrevend te werk met oude tradities, zoals het bakken van zuurdesembrood, het inleggen en bewaren in bokalen, het pekelen van radijsjes en het toepassen van melkzuurfermentatie, om zo zuurkool of kimchi te maken.

Al de producten komen van producenten met wie er een nauwe band is, en die ook op de spijskaart staan vermeld. In de drie zaken eet men dus levende, gezonde producten. De keuken speelt in op het seizoenaanbod, waardoor alles permanent verandert.

Onze keuze

Wij kwamen ’s avonds en genoten van de sfeer en de taferelen in de keuken, waar een pizzabakker met paardenstaart, tatoeages en opsmuk was uitgedost als een zeerover uit een avonturenboek. Het materiaal in de eetzaal oogt gerecupereerd, wat de indruk geeft dat je in een trendy zaak in Berlijn of Amsterdam zit. Alle gerechten worden midden op tafel gezet en zijn bedoeld om te delen.

Wij kozen een pizza met kort gekookte minicourgette en burrata, met papperig deeg en krokant gesouffleerde randen (18 euro). Plakkerige rundstartaar met mosterdmayonaise, aardappelchips en sjalot volgden en wij misten peper en zout (19,50 euro). De op de barbecue bereide kip lag in zelfgemaakte zure room en werd opgediend met linten palmkool (20 euro). Wij sloten af met rode vruchten, yoghurtmousse en ijs van onverkocht brood (10 euro). (PvD)

Categorie: bakkerij, restaurant

Keuken 7

Comfort 6,5

Bediening 6,5

Prijs/kwaliteit 7

De Superette, Guldenspoorstraat 29, 9000 Gent, 09 278 08 08. Open van woensdag tot zondag, tussen 9-17u en 18.30-22u. Ontbijtformule 19,50 euro, lunchmenu 25 euro, zondagse brunch 25 euro, avondmenu 45 euro.

De superette werd tijdens de recentste (tweejaarlijkse) ‘Concept Restaurant Awards’ vrkozen tot beste nieuwe restaurantconcept. Op het palmares volgt de zaak Wim Ballieu’s gehaktballenzaak Balls&Glory op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content