De 5 beste kustrestaurants

De beste vijf kustrestaurants met koplopers, die modern koken en het achterste van hun tong laten zien.

Cuines,33

Het restaurant Cuines,33 is vanaf de eerste dag een succes. Dat komt omdat de ambiance er modern en mondain is, omdat men lekker eet van tapasachtige hapjes en omdat de bediening gesmeerd loopt. Cuines, 33 werd in de markt gezet door drie gedreven en goed opgeleide jonge mensen. Fleur Boussy is gastvrouw met brio. Echtgenoet Edwin Menue bewaakt het fornuis met Fleurs broer Frederik. Edwin is een product van Oud Sluis (Sluis) en van Escabèche (Knokke). Frederik volgde beroepsschool Spermalie en ‘wereldgastronomie’ in Koksijde. Hij ging aan de slag in Rock Fort en Comerç24 (Barcelona). De modieuze inrichting is van de trendy interieurarchitect Lieven Musschoot.
Adres: Smedenstraat 33, 8300 Knokke. Tel. 050/60.60.69. Woensdag en donderdag gesloten. Sel Gris
Frederik Deceuninck (31) opende Sel Gris zes jaar geleden nadat hij drie jaar gewerkt had als chef de partie in de Karmeliet en drie jaar souschef was geweest in Jardin Tropical. In Sel Gris is hij op niveau ingestapt. Hij wist keuken, wijnkaart en service geleidelijk aan te verbeteren en de kok is vastbesloten nog te groeien. Na vijf jaar kreeg de eetzaal een nieuwe inrichting. Alles ziet er nu weer op en top gestileerd uit en men heeft de indruk ruimer te zitten. Vanuit het restaurant kijkt men uit over strand en zee. De feestgerechten uit Sel Gris zijn complex en komen tot stand met behulp van de jongste technieken.
Adres: Zeedijk 314, 8301 Duinbergen (Knokke Heist). Tel. 050/51.49.37. Woensdag en donderdag gesloten (tijdens vakanties alleen op woensdag) Bartholomeus

Bart Desmidt opende in 1994 zijn restaurant Bartholomeus op de plek waar zij ouders vroeger een speelgoedwinkel hadden. Desmidt wilde kok worden, maar heeft eerst zijn humaniora afgemaakt. Op achttienjarige leeftijd is hij als laatbloeier onder aan de ladder met een leercontract in de keuken begonnen. Hij had weinig ervaring toen hij zijn eigen restaurant opende. Toch wisten zijn exquise gerechten de meest verwende lekkerbekken te epateren. In de zestien jaar dat Bartholomeus bestaat, is er regelmatig geïnvesteerd en kwam de lat telkens wat hoger te liggen. Bart Desmidt hanteert een beknopte kaart en presenteert gastronomische menu’s als visitekaartje. De kok heeft een speciale relatie met producten uit de Noordzee. Ook van minder bekende vissoorten bereidt hij superlekkere gerechten.
Adres: Zeedijk 267, 8301 Heist-aan-Zee. Tel. 050/51.75.76. Dinsdag, woensdag en donderdag gesloten. Ter Leepe

Kristof Marrannes heeft zijn weg gevonden: hij wierp het koksjuk af en koos voor het hoogtechnologische speelkoken. Hij deed dat aanvankelijk tegen de wil van zijn ouders, die dertig jaar met succes het restaurant en feestzaal uitbaatten. Om alles in harmonie te brengen, werd de eetzaal in een actueel, muisgrijs kleedje gestoken. Kristof Marrannes slaagt erin met beperkte personeelsbezetting het niveau van de gerechten verder op te krikken. Zijn verbluffende bereidingen worden gepresenteerd als eetbare schilderijtjes en zijn het resultaat van een onvoorwaardelijke inzet. Hij maakt gebruik van glazen borden met twee verdiepingen om aarde en zee te presenteren.
Adres: Torhoutsesteenweg 168, 8210 Zedelgem. Tel. 050/20.01.97. Zondagavond, maandag en woensdagavond gesloten.
Oh
Oh opende negen jaar geleden als trendy restaurant en loungeclub aan de rand van St. Idesbald. De opvallende inrichting en de actuele formule zijn ontworpen door Dick Grootaert en waren voor die tijd gewaagd. Baas en chefkok Ivan Puystiens staat in zwart kokskostuum in de open keuken. Puystiens studeerde aan de beroepsschool van De Panne en is in de eetzaal begonnen. Hij volgde een cursus voor sommelier, voordat hij uiteindelijk in de keuken belandde. In Hostellerie Le Fox kwam hij in aanraking met de beste producten en ging er een nieuwe wereld voor hem open. Ivan is gestart met wijnhandel- en wijnbistrot Merlot. Hij liet de zaak over en begon met Oh en een spijskaart vol wereldse brasserie gerechten. De ambitieuze kok heeft zijn keukenstijl beetje bij beetje verfijnd en Oh evolueerde tot een van de beste, maar ook meest miskende moderne eethuizen uit de kuststreek. Door authenticiteit aan nieuwe keukentechnieken te koppelen, wist Ivan Puystiens een eigen, moderne kookstijl te ontwikkelen.
Adres: Oh restaurant: Koninklijke Baan 289, 8660 St. Idesbald. Tel. 058/52.05.72. Maandag en dinsdag gesloten

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content