Chinees restaurant met authentieke keuken

Liefhebbers van de Chinese keuken hebben met het nieuwe dimsumparadijs Fong Mei, in de Antwerpse Chinatown, een uitstekend restaurant om uit te proberen.

Liefhebbers van de Chinese keuken moesten even slikken toen hun geliefde eethuis Full Sing na meer dan twee decennia de deuren sloot. Full Sing was in de Antwerpse Chinatown een vertrouwd adres om van dimsum te snoepen. Ook de gestoomde tarbot met gember, preisnippers en bieslook staat bij velen in het geheugen gegrift.

Eigenares Irene Liang was aan rust toe en liet haar zaak over. Chef-kok Pui Kwok, die in Hongkong werd geschoold, kwam in de nieuwe opzet naar voren als mede-eigenaar en werkt nu samen met vennoot Ka Yee Sim en met chef Kwai Lam Leung, die zich specialiseerde in wokken, lakken en roosteren.

De naam veranderde in Fong Mei. Het goede nieuws is dat de koks verder gaan op de oude leest. De inrichting en het repertoire op de spijskaart werden opgefrist en, wat het belangrijkst is, de ruime keuze van vijftig verschillende stoomhapjes bleef en werd zelfs verbeterd. Dimsum betekent ‘hapje dat het hart raakt’.

De gestoomde, gebakken of gefrituurde deegpasteitjes, broodjes en andere lekkernijen die in één hap worden gegeten, zijn in China tot een ware kunst verheven. De culinaire kleinoden vragen een vakkundige, arbeidsintensieve bereiding. Daarom keert dimsumchef Pui Kwok jaarlijks terug naar Hongkong om zich te vervolmaken.

Onze keuze

Wij werden vriendelijk onthaald door een Chinees die sprak met Nederlandse tongval. Onze jassen werden zelfs aangenomen: waar gebeurt dat nog? Wij negeerden de dikke Boeddha op de bar en de verlichte foto van Hongkong en concentreerden ons op de spijskaart. In Fong Mei tref je naast klassiekers ook bereidingen die je nergens anders in ons land vindt, zoals: gefruite dikke darmen (14,50 euro), eendenkaak met vijf kruiden (16,50 euro) of rundermaag met gezouten groenten (14,50 euro).

De dimsumkaart is opgevat als een invulformulier en er is ruimte gemaakt voor een brede keuze aan transparant glibberige rijstdeegrolletjes. Het is aangewezen om een dimsummaaltijd met zijn vieren of meer te eten en dan bij voorkeur aan een tafel met draaiend blad. Zo kan men ieder op eigen ritme snoepen van zo veel mogelijk en uiteenlopend lekkers.

Keuken: 8

Decor: 6

Comfort: 6,5

Service: 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 8,5

Praktische infoFong Mei, Van Arteveldestraat 65-67, Antwerpen. Tel. 03 225 06 54

Doorlopend open van 12 tot 23 uur. Donderdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content